România vrea să cumpere avioane F-16 second-hand de la olandezi

Ministerul olandez al Apărării a confirmat joi informaţii potrivit cărora intenţionează să vândă echipament pentru a strânge fonduri, în contextul în care România este interesată achiziţioneze 15 avioane de tip F-16 de la forţele aeriane olandeze, relatează Radio Netherlands în pagina online.
Economica.net - joi, 21 iun. 2012, 11:30
România vrea să cumpere avioane F-16 second-hand de la olandezi

În afară de România, şi alte ţări şi-au exprimat interesul faţă de achiziţionarea unor vehicule, dar şi şi piese de artilerie olandeze, precizează postul olandez de radio.

Însă nu este clar câţi bani va obţine Olanda de pe urma vânzării unor avioane de vânătoare pe care le consideră „excedentare”, notează aceeaşi sursă.

Ministerul olandez al Apărării trebuie să îşi suplimenteze bugetul cu aproximativ un miliarde de euro, potrivit postului. Instituţia poartă negocieri preliminare cu un număr nedezvăluit de potenţiali cumpărători, inclusiv Chile, care şi-a manifestat interesul să achiziţioneze opt elicoptere de tip Cougar, mai precizează Radio Netherlands.

De asemenea, Camera inferioară a Parlamentului olandez urmează să discute joi potenţiala vânzare a aproximativ 80 de tancuri de tip Leopard către Indonezia. Ministerele olandeze ale Apărării şi Afacerilor Externe sunt favorabile acestui potenmţial contract, însă o majoritate parlamentară se opune tranzacţiei. Valoarea contractului este de 200 de milioane de euro, precizează sursa citată.

Într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX la începutul lui aprilie, ambasadorul Olandei în România Matthijs van Bonzel confirma că „sunt mai multe părţi interesate de aceste avioane” de tip F-16, atât state membre NATO, cât şi din afara Alianţei Nord-Atlantice, precizând că Olanda preferă să ofere „aceste aparate preţioase unui alt aliat din NATO”.

În acelaşi interviu, Matthijs van Bonzel afirma că „sunt multe subiecte în care avem aceeaşi opinie cu România”, menţionând „politica privind Orientul Mijlociu”, „cooperarea în UE la consolidarea regulilor de drept şi adoptarea măsurilor de consolidare a funcţionării UE” şi precizând că Bucureştiul şi Haga au aceeaşi „poziţie privind disciplina bugetară şi măsurile economice şi financiare în UE” şi apreciind că „toate acestea sunt lucruri foarte importante”.

Ambasadorul mai declara că nu poate „specula” în legătură cu celelalte ţări NATO interesate să achiziţioneze avioane de tip F-16 olandeze. „Nu pot specula (pe această temă). Am responsabilitatea mea privind România”, afirma Matthijs van Bonzel pentru MEDIAFAX.

Te-ar mai putea interesa și
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în eşecul lui Nicolae Ciucă în alegerile prezidenţiale, transmite Agerpres....
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Ce crede Călin Georgescu despre euro, bănci şi economie: „Relaţiile cu FMI, inutile şi dezavantajoase”
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut cele mai multe voturi la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...