România ar putea cumpăra avioane F-16 second-hand de la portughezi

Portugalia are 9 avioane F-16 second-hand pregătite pentru Armata Română. Pentru operarea avioanelor primite de la portughezi, antrenamentul piloţilor, modernizarea pistelor şi piese de schimb, România ar plăti în jur de jumătate de miliard de dolari.
Economica.net - lun, 17 sept. 2012, 04:11
România ar putea cumpăra avioane  F-16 second-hand de la portughezi

Şeful statului major, generalul Ştefan Dănilă a declarat pentru TVR că Portugalia are deja 9 aparate pregătite, care ar putea fi livrate României. Discuţiile pe această temă au avut loc la Comitetul militar al NATO de la Sibiu.

Un calcul făcut de specialiştii din MApN arată că România ar putea folosi aparatele de la portughezi încă 20 de ani, dacă fiecare avion va zbura cel mult 200 de ore pe an, informează TVR.

Ţinând cont că aparatura de bord a Mig-ului 21 Lancer este destul de avansată, piloţii români ar putea face trecerea pe F 16 relativ repede.

Pentru operarea avioanelor primite de la portughezi, antrenamentul piloţilor, modernizarea pistelor şi piese de schimb, România ar plăti în jur de jumătate de miliard de dolari.

La sfârşitul lunii martie, Vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru, a declarat că România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziţionarea de avioane F16 în uz, aflate în dotarea forţelor olandeze şi portugheze, sau achiziţionarea de avioane F16 noi, care însă sunt prea scumpe.

Ponta: România are bani doar avioane F-16 second-hand

România îşi poate permite să cumpere, deocamdată, doar avioane americane de tip F-16 de ocazie, din raţiuni care ţin de constrângerile bugetare, afirmă premierul Victor Ponta.

„Singura soluţie care mi se pare realistă este să ne orientăm spre achiziţionarea de avioane în uz. Două state sunt dispuse să ni le vândă în acest moment: Portugalia şi Olanda”, a declarat Ponta.

Dobriţoiu este adeptul F-35

Ministrul Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a declarat în luna iulie la Zilele Aviaţiei, că se va opta pentru vinderea „infrastructurii în exces” pentru a obţine finanţare pentru înzestrarea Armatei, precizând totodată că este adeptul avioanelor F-35 şi nu al F-16.

Dobriţoiu a fost întrebat cum va face rost de fonduri pentru armată, despre care a susţinut că este subfinanţată.

„Vindem infrastructura în exces, nu noi, Armata, dar o să o scoatem la vânzare, adică vrem să facem alt gen de politică. Nu mai distribuim cu dărnicie până acum. E unul dintre mijloace, vom face rost de bani şi de scule, de avioane”, a susţinut Dobriţoiu.

El a fost întrebat apoi de jurnalişti ce anume îşi propune ministerul să vândă. „Depinde de modalităţile de verificare (a infrastructurii – n.r.) începând de la parteneriate public private pentru terenurile care sunt pe harta vânturilor şi unde s-ar putea face parcuri eoliene, parcuri industriale în zona localităţilor, în măsura în care autorităţile locale găsesc de cuviinţă sau dacă nu chiar să le punem pachet (…) şi să încercăm să deschidem un credit. Situaţia e critică şi vrem să îmbunătăţim înzestrarea. Banii aceştia vor fi dedicaţi numai înzestrării Armatei”, a explicat ministrul Apărării.

În acelaşi timp, Dobriţoiu a fost întrebat de jurnalişti care este stadiul achiziţionării avioanelor F-16.

„Eu unul sunt adeptul F-35, ca să nu fie dubii, deci avionului de generaţia a cincea, avionului cu cel mai mare potenţial de luptă la ora actuală în lume”, a mai declarat Dobriţoiu.

Te-ar mai putea interesa și
Microsoft își ia noi angajamente digitale pentru Europa
Microsoft își ia noi angajamente digitale pentru Europa
Gigantul american Microsoft se angajează, într-o perioadă marcată de instabilitate geopolitică, să asigure stabilitatea digitală. Compania a anunțat cinci angajamente digitale pe care și le......
Evergent Investments va începe pe 13 iunie plata dividendelor pentru 2024. Ce trebuie să știe acționarii
Evergent Investments va începe pe 13 iunie plata dividendelor pentru 2024. Ce trebuie să știe acționarii
Companua Evergent Investments S.A. a anunțat astăzi investitorii de la Bursa de Valori București că, în conformitate ...
Brandul hotelier ibis are planificate șase noi inagurări în România
Brandul hotelier ibis are planificate șase noi inagurări în România
Lanțul economic de hoteluri ibis, cu peste 2.500 de unități în aproape 80 de țări, anunță că își continuă extinderea ...
Softbinator a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 6,4 milioane de lei în primul trimestru din 2025, în scădere cu 5%
Softbinator a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 6,4 milioane de lei în primul trimestru din 2025, ...
Softbinator Technologies, companie românească ce furnizează servicii complete de dezvoltare produse software (management ...