România ar putea depăși anul acesta borna de 1.000 de kilometri de șosea rapidă în trafic. Mâine ajunge la 978 de kilometri
Miercuri au loc procedurile de recepție a lotului 2 din tronsonul 2 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12), urmând ca joi să fie deschisă circulația, au anunțat reprezentanții Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI).
„Joi se inaugurează DEx12 Centura Slatina! Astăzi se desfășoară procedurile de recepție pe cei 21,35 kilometri dintre nodurile Piatra Olt și Valea Mare, parte din Drumul Expres Craiova – Pitești”, au anunțat miercuri și reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API).
Deschiderea traficului ar urma să se facă joi, 28 iulie, timp necesar ca firmele lui Dorinel Umbrărescu să pună la punct ultimele detalii în nodul Valea Mare (Slatina Nord – Est), potrivit API.
„Împreună cu cei 18,5 dintre Piatra Olt și limita cu tronsonul 1 la vest de Balș inaugurați pe 21 aprilie, cei 21,35 de kilometri care ocolesc Slatina sunt primii kilometri de drum expres veritabil din România și sunt o gură de oxigen atât pentru șoferii aflați în tranzit care economisesc cel puțin o oră, cât mai ales pentru locuitorii celor două orașe”, au explicat reprezentanții API.
România are în prezent 938,44 de kilometri de autostradă și 18,5 kilometri de drum expres. Adică 956,94 de kilometri de drum de mare viteză.
Șeful Transporturilor Sorin Grindeanu estima că până la finalul anului ar putea fi inaugurat și lotul 1 din Autostrada Sibiu – Pitești (A1). Astfel, alți 13 kilometri se vor adăuga rețelei naționale de autostrăzi.
Tot anul acesta, era preconizată și deschiderea circulației pe primii kilometri din Autostrada Bucureștiului (A0). Mai exact, secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anticipa darea în trafic a secțiunii de 10 kilometri dintre DN5 și DN6, de pe lotul 2 din sectorul sudic.
Rămâne de văzut dacă România va reuși să treacă în 2022 de pragul de 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres.
FOTO: Drumul Expres Craiova – Pitești, tronsonul 2, lotul 2, constructor: UMB (sursa: Asociația Pro Infrastructură)