Conform Meglenei Kuneva, Bulgaria ar trebui să se pregătească pentru concluzii dure în cadrul următorului raport al Comisiei Europene privind justiţia şi afacerile interne. Documentul este pregătit anual în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (implementat pentru Bulgaria şi România după aderarea la UE în 2007) şi nu ar urma să fie favorabil pentru Bulgaria, mai ales prin prisma unei comparaţii cu România, potrivit responsabilei.
‘Vor fi evidenţiate clar diferenţele dintre cele două ţări (…) Bulgaria nu va reuşi să arate un progres substanţial comparativ cu raportul trecut, iar acesta este un aspect negativ’. Kuneva a subliniat că România a primit recomandarea de a adera la Schengen în două rapoarte europene consecutive, scrie Agerpres.
‘Vecinii noştri au dreptul de a insista cu privire la aderare, iar dacă mecanismul funcţionează acolo, atunci noi nu putem invoca faptul că acesta nu ar fi funcţional sau că ar fi gândit prost. Motivele (pentru rapoartele negative ale Bulgariei) ar trebui căutate aici – în tergiversarea măsurilor politice, a lipsei de voinţă politică şi societală’, a declarat ea, citată de Radio Darik.
Kuneva, care supervizează activitatea ministerelor însărcinate cu justiţia şi afacerile interne, a reiterat că Bulgaria ar putea obţine o evaluare mai bună în următorul raport MCV dacă ţara va reuşi să îşi aleagă un preşedinte al Curţii Supreme de Casaţie şi un inspector-şef pentru Inspectoratul Consiliului Juridic Suprem al Bulgariei.