Astfel, pe lângă lotul deja inaugurat din A3, Nușfalău – Suplacu de Barcău, pe Autostrada Transilvania se mai anunță finalizarea lotului Chețani – Câmpia Turzii, de 15,7 kilometri, construit de asocierea Strabag – Geiger. Constructorii și-au asumat finalizarea acestui lot înainte de termenul contractual.
Tot în 2023 ar urma să fie dat în trafic parțial și lotul 2 al Autostrăzii Bucureștiului Nord (A0). Deși se estimează că UMB va finaliza toți cei 19 kilometri de la Corbeanca la Afumați, circulația va fi deschisă inițial pe aproape 10 kilometri, între DN1 și A3, potrivit oficialilor din Transporturi.
Mai departe, tot pe A0 ar urma să se dea în trafic anul acesta 10 kilometri din lotul 2 al sectorului sudic, în scenariul pesimist, acceptat și de unii pasionați de infrastructură. Mai optimist, șeful Transporturilor Sorin Grineanu estima darea în trafic a 23 de kilometri din A0 Sud anul acesta.
Tot potrivit oficialilor din Transporturi, în 2023 ar putea fi dat în trafic și tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12). Construit de UMB, acest lot de aproape 32 de kilometri, se apropie de finalizare, potrivit celor mai recente imagini de pe șantier. Pe de altă parte, unii pasionați de infrastructură sunt rezervați în privința șanselor inaugurării acestui tronson în 2023.
În 2023, Strabag ar putea finaliza înainte de termenul contractual și lucrările la drumul expres care va lega Oradea de Autostrada Transilvania (A3), potrivit secretarului de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu. În tabel au fost luați în calcul toți cei 19 kilometri ai proiectului.
Rămâne de văzut câte din aceste proiecte vor fi finalizate în 2023, după ce anul trecut au fost inaugurați peste 53 kilometri de autostradă și drum expres (A1 Sibiu – Pitești lot 1 și Drum Expres Craiova – Pitești tronson 2).