‘Politica de coeziune a condus, în perioada 2007-2013, la crearea a peste un milion de locuri de muncă, investiţii în 400.000 de întreprinderi mici şi mijlocii şi întreprinderi noi înfiinţate şi vedem că pentru fiecare euro investit din politica de coeziune avem un plus de 2,74 de euro în PIB. Deci cred că, pentru noi, ca ţară care beneficiază de fonduri din politica de coeziune, acest lucru este o prioritate, de aceea cred că trebuie să preluăm unele practici de la nivel european şi să încercăm ca, şi la nivelul României, să punem în aplicare tot ceea ce ne poate ajuta la preluarea fondurilor europene’, a spus Dăncilă, în cadrul unei conferinţe pe teme de profil.
Potrivit acesteia, din cauza multiplelor negocieri privind cadrul financiar multianual, programele operaţionale pentru următorul interval financiar (2014-2020) s-au implementat cu mai multă întârziere, după ce abia la finele anului 2013 s-a adoptat în Parlamentul European.
‘Vedem acum că pe agenda UE nu vorbim de solidaritate, ci de o Europă cu două viteze, de cele cinci planuri Junker, ceea ce cred că se va reflecta şi din punct de vedere economic. Brexitul va influenţa fondurile Uniunii Europene. Marea Britanie este un contributor, iar acest lucru face ca ecourile în ceea ce priveşte reducerea bugetului la nivel european să fie spre reducerea fondurilor alocate politicii de coeziune şi reducerea fondurilor alocate politicii agricole comune, două politici care influenţează foarte mult ceea ce se întâmplă în România şi în Europa, două politici care au alocarea de fonduri cea mai mare’, a mai spus europarlamentarul.
Ea a subliniat faptul că, la nivel european, se lucrează la un proiect Omibus, care îşi propune reducerea birocraţiei, dar care are şi cu impact asupra direcţionării unor fonduri, ceea ce presupune ca fondurile care nu sunt cheltuite în cadrul politicii regionale să fie direcţionate către alte politici.
‘Cred că pentru noi, ca ţară, este important, după o perioadă de lentoare, după o perioadă cu zero absorbţie de fonduri europene, să ne îndreptăm atenţia cum putem accelera absorbţia, să nu ajungem la sfârşitul anului 2018 să avem dezangajări pentru aceste fonduri pentru România’, a adăugat Dăncilă.