România se pregăteşte să reia exportul de mâncare către Rusia. Cât înghite marea piaţă de la Răsărit

12 producători autohtoni din industria alimentară vor fi inspectaţi de specialişti sanitar-veterinari din Rusia, care vor decide dacă să reia sau nu importurile de produse de origine animală din ţara noastră. ECONOMICA.NET vă spune care este potenţialul Federaţiei Ruse pentru exportatorii români.
Alina Stanciu - mie, 31 oct. 2012, 22:23
România se pregăteşte să reia exportul de mâncare către Rusia. Cât înghite marea piaţă de la Răsărit

Timp de două săptămâni, începând cu 5 noiembrie, mai mulţi specialişti din cadrul Serviciului Federal pentru Inspecţia Veterinară şi Fotosanitară al Federaţiei Ruse vor inspecta 12 unităţi de producţie şi procesare de carne din România interesate să exporte pe piaţa rusă. Este pentru prima dată în ultimii 16 ani când Rusia face ceva concret în demersul de a importa alimente de origine animală din România. Aceasta în condiţiile în care, din cauza pestei porcine, ţara vecină a interzis importurile în 1996. „Vizita va include evaluarea unui număr de 12 unităţi din sectorul cărnii roşii, produselor din carne,cărnii de pasăre precum şi al unor unităţi din sectorul laptelui şi prelucrării produselor lactate”, au declarat pentru ECONOMICA.NET oficialii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). 

Ridicarea embargoului

Rusia a ridicat pe 13 iulie anul trecut  embargoul impus la 1 ianuarie 2007 asupra importurilor de păsări vii, ouă, carne de pasăre şi produse din carne de pasăre, dar achiziţiile propriu-zise nu au fost reluate.”Am stabilit ca agenţii economici ruşi să vină în perioada următoare în România pentru a participa la acreditarea unor abatoare, aceasta fiind procedura pentru toatele statele care exportă în Federaţia Rusă. Noi nu avem probleme. Toate sectoarele noastre sunt la nivelul Uniunii Europene”, declara fostul ministru al agriculturii Valeriu Tabără cu ocazia participării la prima reuniune a Miniştrilor Agriculturii ai statelor membre în Organizaţia pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN), eveniment ce a avut loc în octombrie anul trecut. Acesta a mai spus atunci că în primele şase luni ale lui 2011 exportul produselor agroalimentare în Federaţia Rusă a crescut de două ori faţă de perioada similară a anului anterior.

Ce perspective au producătorii români

Conform unei analize realizată de Centrul Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine, în 2010 Rusia s-a plasat pe locul 18 în ierarhia importurilor pe piaţa internaţională, cu o pondere de 1,45% din totalul importurilor efectuate la nivel mondial. Iar printre principalele categorii de produse de care ruşii au avut nevoie se numără şi carnea. Mai mult, în 2010 importurile acestei ţări din România au crescut exponenţial, cu 53,8% faţă de anul precedent, adică 1.347 de milioane de dolari. Aceasta cu menţiunea că 2009 a fost un an slab din perspectiva exporturilor româneşti către federaţia Rusă,înregistrându-se un declin cu 13,9% faţă de 2008.

În ceea ce priveşte produsele alimentare, luându-ne după datele din 2010, ultimele disponibile, Rusia poate „înghiţi”din import produse în valoare de peste 6,5 miliarde de dolari. Spre exemplu, ruşii au cumpărat de peste graniţe carne de vită în valoare de 2 miliarde de dolari, carne de porc praspătă, refrigerată sau congelată de 1,92 miliarde de dolari sau carne de peşte de 320 de milioane de dolari. De asemenea, Rusia a importat lapte şi produse lactate, ouă, miere sau alte produse comestibile de origine animală în valoare de peste 2 miliarde de dolari. 

Ce produse alimentare am exportat în Rusia

În ciuda restricţiilor impuse, în perioada 2004-2012 România a făcut totuşi exporturi de produse de origine animală către Federaţia Ruâsă. Din datele remise ECONOMICA.NET de către Ministerul Agriculturii, cel mai bun an în relaţia cu Federaţia Rusa a fost 2006, când am exportat produse de origine animală în valoare de 945 de milioane de euro. De asemenea, în 2008 am vândut ruşilor de 174 de milioane de euro, în vreme ce în 2010 producătorii autohtoni au încasat pe marfa exportată 72,6 milioane de euro. În primele şapte luni ale acestui an, exportatorii români au reuşit să încaseze doar de 19,4 milioane de euro, din”alte preparate sau conserve din carne,organe sau sânge”. În total, în ultimii 8 ani  am exportat în valoare de aproximativ 2 miliarde de euro.

Ce alimente româneşti caută ruşii

Din analiza MADR, produsele exportate în Rusia din care s-au încasat cei mai mulţi bani sunt „alte preparate sau conserve din carne, organe sau sânge”. Este vorba de vânzări totale în cei 8 ani de aproximativ 387,8 milioane de euro.Căutate au fost şi brânzeturile româneşti, dar şi untul. De asemenea, am mai exportat carne de bovine proaspătă, refrigerată sau congelată, carne de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, lapte şi smântână, cârnaţi şi ouă.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...