„Întâlnirea a prilejuit discuţii preliminare în vederea obţinerii unui nou împrumut de tip DPL (development policy loan – împrumut pentru politici de dezvoltare – n.r.) de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în valoare de 1 miliard euro în anul 2014. România a solicitat acordarea de către BIRD a unui volum de 4 miliarde (câte 1 miliard euro anual) prin utilizarea de instrumente pentru finanţarea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice (de tip DPL)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Din partea Băncii Mondiale (BM) au participat la întâlnire Elisabetta Capannelli, director de ţară pentru România şi Ungaria, şi Claudiu Doltu, reprezentatul României la Banca Mondială.
Împrumutul va fi aprobat de către boardul băncii ca unul de sine stătător (stand alone), însă va face parte din seria de împrumuturi programatice, câte unul pe an, în valoare de circa un miliard de euro.
„Astfel, în strategia de ţară şi scrisoarea de politici de dezvoltare (ce va fi semnată pentru primul împrumut) urmează să fie descrise şi reforme care se au în vedere în viitor, dar care nu trebuie îndeplinite pentru prima tragere”, se precizează în comunicat.
Împrumutul va fi însoţit de măsuri de reformă, care trebuie îndeplinite până la sfârşitul lunii februarie şi vizează managementul datoriei publice, al cheltuielilor publice, managementul bugetar al investiţiilor publice, bugetarea bazată pe performanţă, programarea bugetară, măsuri în domeniul politicii de taxare cu impact asupra mediului de afaceri şi sectorului privat, acestea fiind din aria de activitate şi decizie a Ministerului Finanţelor.
Totodată, măsurile din sectorul energetic fac referire la reforme deja realizate – IPO-uri la Nuclearelectrica, Romgaz, restructurarea companiei Hidroelectrica sau liberalizarea pieţei energiei prin respectarea calendarului de creşteri la preţurile la energie, experţii BM arătându-se foarte mulţumiţi de progresele înregistrate în acest sector, potrivit Finanţelor.
„Măsurile de reformă pe sectoarele şi activităţile menţionate vor fi agreate în cursul misiunii din decembrie (misiunea de pre-appraisal) pe baza propunerilor venite dinspre partea română”, se mai spune în comunicat.
Participanţii la întâlnire au discutat şi despre posibilitatea ca Banca Mondială să ofere sprijin şi consultanţă pentru fundamentarea reducerii sustenabile a poverii fiscale asupra muncii, în contextul angajamentului negociat cu FMI de diminuare semnificativă a contribuţiilor sociale la angajator, respectiv reducerea CAS cu 5% de la 1 iulie.