România ar putea scăpa de infringement dacă Pachetul 3 Energie va fi transpus – Răzvan Horaţiu Radu
‘Sunt două proceduri de infringement pentru care Comisia ne-a dat în judecată la Curtea de Justiţie a UE pentru netranspunerea a două directive în domeniul electricităţii şi gazelor naturale. Este vorba de Pachetul 3 Energie. Cu sprijinul ANRE şi al departamentului pentru energie, am formulat deja apărările. Am trimis deja primul set de observaţii şi duplica. Din punctul nostru de vedere, aceste acţiuni nu sunt lipsite de şanse. Faptul că am ajuns la CJ UE nu înseamnă că obligatoriu vom fi condamnaţi. Suntem în discuţii cu Comisia Europeană. (…) În măsura în care România îşi va transpune corespunzător cele două directive, conform exigenţelor UE, există premisele care să permită Comisiei Europene să retragă acţiunea împotriva României’, a spus acesta, miercuri, la Bucureşti, cu prilejul reuniunii Grupului de lucru contencios UE.
Răzvan Horaţiu Radu a precizat că şi alte state europene au întâmpinat dificultăţi în a transpune cele două directive UE privind energia electrică şi gazele naturale, la ora actuală, pentru neimplementarea normelor europene existând acţiuni pe rolul Curţii de Justiţie şi în cazul Estoniei şi Slovaciei.
În ce priveşte Germania, Polonia şi Bulgaria, ţări care au întâmpinat de asemenea dificultăţi, Comisia Europeană a retras acţiunea de trimitere a acestora în faţa Curţii de Justiţie a UE, după ce directivele europene au fost implementate la nivel naţional, acest fapt reprezentând, în opinia agentului guvernamental, ‘premisa’ care să încurajeze România în a transpune Pachetul 3 Energie şi în a evita condamnarea de către Curtea de Justiţie a UE, întrucât directivele respective ar fi trebuit să fie transpuse integral până în martie 2011.
Răzvan Horaţiu Radu a ţinut să precizeze că, în continuare, România are ‘zero condamnări’ la Curtea de Justiţie a UE.
‘După şapte ani de la aderarea la UE, continuăm să fim ţara încă necondamnată la Curtea de Justiţie a UE. Încă avem zero condamnări la Curtea de Justiţie, ceea ce ne creează o doză de optimism şi pentru viitor. Ne propunem în continuare să rămânem necondamnaţi şi în 2014 şi, de asemenea, să nu plătim sancţiuni pecuniare nici în cursul anului 2014. Avem o performanţă care este greu de egalat de alte state, cu atât mai puţin de state de mărimea României. (…) Suntem un stat care ne-am îndeplinit foarte bine obligaţiile’, a mai spus acesta.
Referitor la priorităţile pentru anul 2014, Răzvan Horaţiu Radu a adăugat că se are în vedere menţinerea unui dialog constructiv cu UE în ceea ce priveşte procedura de infringement sau cea de clasare a acţiunilor în faza precontencioasă.
În anul 2013, agentul guvernamental pentru CJUE a gestionat 74 de acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor.
‘Nu a fost un an cu mult diferit faţă de anii anteriori ca cifre. Pe tot parcusul anului trecut, agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE, cu sprijinul grupului de lucru contencios UE, a realizat 74 proceduri de infringement, din care 44 acţiuni fuseseră declanşate anterior, în perioada 26 iunie 2009 – 31 decembrie 2012, procedura fiind însă în desfăşurare şi în 2013. Doar 30 de acţiuni noi au fost declanşate în 2013. Dintre acţiunile gestionate în 2013, 27 au fost clasate, iar 47 sunt în curs – din care 45 se află în fază precontecioasă, iar două se află pe rolul Curţii de Justiţie a UE’, a mai spus Răzvan Horaţiu Radu.