România ar putea transfera statistic altor state surplusul de energie regenerabilă, însă nu există proceduri

România îşi va realiza obiectivul asumat în faţa Uniunii Europene pentru anul 2020, ca 24% din consumul final brut de energie să provină din surse regenerabile, astfel că ar putea transfera statistic altor state surplusul de energie verde, se arată într-un raport privind promovarea şi utilizarea energiei din surse regenerabile, publicat de Ministerul Energiei.
Economica.net - Dum, 10 ian. 2016, 09:23
România ar putea transfera statistic altor state surplusul de energie regenerabilă, însă nu există proceduri

‘România consideră că va realiza obiectivul global stabilit de 24% privind ponderea E-SRE (energiei din surse regenerabile – n.r.) în consumul final brut de energie la nivelul anului 2020, fără să facă apel la transfer din alte state membre. Ponderile totale ale consumului de energie din SRE în consumul brut de energie din anii 2013 şi 2014 sunt 25,13%, respectiv 26,27%, depăşind cu mult ponderile stabilite pentru traiectoria indicativă de 19,66% pentru perioada 2013-2014’, se precizează în raport.

Astfel că, pentru perioada următoare, experţii anticipează un excedent de energie regenerabilă în sistemul energetic naţional.

‘Pentru energia electrică produsă din SRE se estimează un excedent pentru anii 2013 – 2018 care ar putea constitui obiectul unor transferuri statistice. În prezent România nu a stabilit contacte şi nu are proceduri prin care să poată materializa transferuri statistice’, potrivit documentului menţionat.

În raport se mai precizează că, potrivit Legii 220/2008, până la atingerea ţintelor naţionale privind ponderea energiei electrice din surse regenerabile care beneficiază de sistemul de promovare în consumul final brut de energie electrică, schema de promovare prin certificate verzi se aplică numai pentru acoperirea consumului final brut de energie electrică al României.

Producătorii de energie regenerabilă primesc gratuit certificate verzi pe care le vând pe o piaţă specializată, pentru un câştig suplimentar faţă de preţul energiei. Furnizorii sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi transferă costul lor în factura finală plătită de consumatori.

Legea din 2008 acorda un număr mare de certificate pentru producătorii de energie verde, însă ponderea lor în factura finală a devenit foarte mare. Astfel că autorităţile au început, din 2013, să reducă subvenţiile.

Guvernul a aprobat pentru 2016, la propunerea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), o cotă de 12,15% de energie regenerabilă, faţă de 17%, cât era prevăzut iniţial în Legea 220/2008.

Asociaţiile şi patronatele din energia regenerabilă au protestat faţă de decizia Guvernului de a stabili o cotă mai mică de energie regenerabilă faţă de ceea ce prevedea Legea 220/2008, afirmând că nu vor mai avea unde să-şi vândă certificatele verzi şi vor intra în faliment.

‘În acest context, Asociaţiile ce reprezintă investitorii în energia regenerabilă din România – RWEA, PATRES, RPIA, ARmHE condamnă în mod ferm propunerea ANRE şi protestează faţă de decizia luată de Guvern. Această decizie este profund greşită, bazată pe calcule neactualizate şi ea va arunca în haos industria energiei regenerabile. Cu toate că studiile prezentate în repetate rânduri ANRE şi Guvernului şi confirmate neoficial (sau în cadrul Grupurilor de Lucru) de către reprezentanţii autorităţilor arată o pierdere de peste 2,1 miliarde lei într-un singur an de zile (2014), relevând situaţia dramatică a producătorilor de energie din surse regenerabile, aceste instituţii arată în continuare nepăsare, chiar rea voinţă faţă de singurul domeniu ce a generat investiţii semnificative în sectorul producţiei de energie electrică de-a lungul perioadei de criză’, se arată într-un comunicat comun.

Potrivit patronatelor din sector, cota aprobată de Guvern asigură vânzarea a doar 50% din certificatele verzi care vor fi în piaţă, deci producătorii nu vor mai avea unde să vândă restul certificatelor.

‘Potrivit Ordinului ANRE nr. 183 din 31 decembrie 2015, cota obligatorie estimată de achiziţie de certificate verzi, aferentă anului 2016, a fost stabilită la 0,317 CV/MWh neexceptat. Conform acestei valori vor fi necesare 12.116.662 certificate verzi în anul 2016 faţă de 18.909.036 certificate verzi ce vor fi emise conform estimării ANRE generând-se astfel în 2016 un excedent de 6.792.374 certificate verzi la care se adaugă şi cel deja existent în piaţă de 4.045.324 bucăţi (conform datelor OPCOM la data de 17.12.2015)’, susţin investitorii.

Certificatul Verde (CV) reprezintă o formă de susţinere a energiei electrice produse din surse regenerabile şi atestă o cantitate de 1 MWh de energie electrică produs din surse regenerabile de energie.

Sistemul de cote obligatorii reprezintă un mecanism de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile de energie, prin achiziţia de către furnizori a unui număr de certificate verzi corespunzător cotelor obligatorii de energie electrică produsă din aceste surse, impuse prin lege. Cota obligatorie anuală de certificate verzi pentru 2015 a fost de 10,8%.

Preţul Certificatelor Vezi variază într-un interval (preţ minim- preţ maxim) stabilit prin Hotărâre de Guvern. Preţul minim este impus pentru protecţia producătorilor, iar preţul maxim pentru protecţia consumatorilor.

Sursele regenerabile eligibile să participe în sistemul de tranzacţionare a Certificatelor Verzi sunt: energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW, energie eoliană, energie solară, energie geotermală şi gazele combustibile asociate, biomasa, biogaz, gaz de fermentare a deşeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalaţiile de epurare a apelor uzate.

Te-ar mai putea interesa și
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
BCE va lua măsuri împotriva creditorilor care ignoră solicitările de remediere făcute de supervizori
Banca Centrală Europeană intenţionează să ia măsuri contra creditorilor care se ocupă lent de remediile solicitate de supervizori, după sporirea frustrărilor cauzate de lipsa de reacţie,......
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. Votul de învestire a Guvernului s-a încheiat. Ce decalarații au făcut Ciolacu, Drulă, Simion, Coarnă (SOS) și Gavrilă (POT)
Update 2: Guvernul a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului. ...
Update 2: Miniştrii Cabinetului Ciolacu au depus, luni seară, jurământul de credinţă în faţa preşedintelui Klaus ...
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui proces intentat pentru neexecutarea unui contract încheiat pe piața PCCB-BC
Premier Energy a câștigat despăgubiri de aproximativ 4 milioane de euro și dobânzi legale penalizatoare în urma unui ...
Casa de avocatură RTPR (Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu) anunță că a reprezentat cu succes compania Premier Energy ...
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate că cifrele anului 2024 ne pun într-o situaţie provocatoare
Tanczos Barna: Cu siguranţă trebuie să evităm creşterile de taxe şi impozite. Este obiectivul meu primordial cu toate ...
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, luni, că România ...