România ar putea trimite azi raportul pe 5G la Comisia Europeană
„Noi suntem un guvern deschis care consideră clar o prioritate digitalizarea României, transformarea digitală. În ceea ce priveşte tehnologia 5G, acum aproximativ o lună s-a constituit un grup de lucru, din care face parte un reprezentant un reprezentant al Cancelariei, subsemnatul, un reprezentant al Guvernului, un reprezentant de la MTIC (Ministerul Transporturilor, Infrastucturii şi Comunicaţiilor, n.r.), un reprezentant CERT-RO, apoi de la ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României, n.r.) şi pregătim un draft de raport pentru implementarea 5G pe care îl vom trimite la Comisia Europeană. Îl putem trimite astăzi, sperăm să-l terminăm. Acum, trebuie să luăm în calcul că a avut loc o schimbare a Guvernului şi o schimbare la conducerea CERT-RO. Eu cred că, astăzi, vom trimite acest raport la Comisia Europeană. Tehnologia 5G ne va ajuta foarte mult pentru dezvoltarea oraşelor inteligente, aşa-numitele Smart City, în care putem avea o monitorizare a traficului, a calităţii aerului, parcări inteligente, semaforizare inteligentă, toate acestea ducând bineînţeles la o creştere a calităţii vieţii noastre, a tuturor”, a afirmat Nicolescu.
Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, în data de 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III a acestui an, şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G, iar organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.
Pe data de 29 ianuarie 2020, Comisia Europeană a aprobat setul comun de instrumente cuprinzând măsuri de atenuare convenite de statele membre pentru a răspunde riscurilor de securitate legate de introducerea tehnologiei 5G, a cincea generaţie de reţele mobile.
În concluziile privind setul de instrumente, statele membre au convenit să consolideze cerinţele de securitate, să evalueze profilurile de risc ale furnizorilor, să aplice restricţii pertinente pentru furnizorii consideraţi a prezenta un risc ridicat, inclusiv să aplice excluderile necesare în ceea ce priveşte activele considerate a fi critice şi sensibile (cum ar fi funcţiile centrale de reţea) şi să pună în practică strategii care să asigure diversificarea vânzătorilor.
Forul european a lansat, totodată, acţiuni relevante în sfera sa de competenţă şi a făcut apel ca măsurile-cheie să fie puse în aplicare până la 30 aprilie 2020. În plus, Comisia a invitat statele membre să elaboreze, până la 30 iunie 2020, un raport comun privind punerea în aplicare punctuală, pe fiecare ţară, a acelor măsuri.
Estimările oficiale arată că tehnologia 5G urmează să genereze, la nivel mondial, venituri de 225 de miliarde de euro, în 2025.