România are 834 de kilometri de autostradă și drum expres contractați. Cine îi construiește și câți bani ia

România are momentan 1008 kilometri de autostradă și drum expres în exploatare, alți 834 km contractați și încă 95 km în licitație lucrări, spun reprezentanții Asociației Pro Infrastructură (API). Potrivit lor, constructorii români au 60% din lucrări, urmați de turci, cu 20%, și italieni cu 13%.
Anemona Andone - lun, 27 nov. 2023, 22:06
România are 834 de kilometri de autostradă și drum expres contractați. Cine îi construiește și câți bani ia

„Suma totală contractată este de 10,8 miliarde euro la care adăugăm alte 2,1 miliarde euro estimate pe cele 4 proiecte aflate în procedură de achiziție, din care 1,37 miliarde euro pentru lotul cu Tunelul Meseș, perla coroanei. Prețuri fără TVA”, scriu reprezentanții API într-o postare pe Facebook.

Constructorii? „UMB și restul lumii”, adaugă cei de la API. Cu 53% din lungimea contractată a rețelei și 45% din suma tuturor proiectelor, UMB deține cea mai mare pondere. Dacă îi socotim și pe cei de la Coni, Erbașu și Dimex, vedem că românii au 60% din cei 834 km parafați și 50% din valoarea totală a loturilor, mai spun reprezentanții API.

Potrivit lor, turcii (Makyol, Alsim Alarko, Mapa – Cengiz, Ozaltin și Nurol) fac 20% din rețeaua aflată în execuție, dar au proiecte foarte grele și scumpe, așa că dețin 25% cotă de piață, valoric.

Italienii (WeBuild și Pizzarotti) construiesc aproape 13% din lungime, cu 17% valoric.

Cele două companii de origine austriacă, Strabag și Porr, sunt responsabile cu 4,6% din rețea și 4,9% valoric. Ceilalți doi antreprenori rămași, grecii de la Aktor și chinezii de la CCECC, au împreună 3,2% din totalul kilometrilor contractați și 2,3% din bani.

Peste 93 de kilometri ar putea fi inaugurați în 2023

În 2023 au fost inaugurați până acum 13,55 km pe A3 Nușfalău – Suplacu de Barcău, pe 21 septembrie. Miercuri, 29 noiembrie 2023, se va deschide primul segment din A0, însă doar între nodurile cu DN1 și A3, adică 9,5 km, mai spun cei de la API. Următorul sector cert este tot pe A0, dar pe sud, între DN5 și DN6, probabil că în jur de 10 decembrie, tot aproximativ 10 km, estimează API.

„Șanse foarte bune sunt și pe A3 Chețani – Câmpia Turzii, un record național: deschidere cu 8 luni și ceva înainte de termen. 15,7 kilometri dar la limită, în perioada 15-20 decembrie”, adaugă reprezentanții API.

Potrivit lor, loturile certe/cu șanse foarte bune de inaugurare în 2023, însumează 48,75 kilometri noi de autostradă.

„Celelalte două sectoare de drum expres, DEx12 Slatina – Colonești și DEx11 (rebotezat DEx16) între A3 și Centura Oradea, au șanse 50-50 și le vom vedea inaugurate doar dacă ține vremea și antreprenorii vor trage la maxim pe ultima sută de metri”, subliniază reprezentanții API.

Astfel, cei 31,75 km din tronsonul 3 al DEx12 și cei 13 km de drum expres ai legăturii A3 – Centura Oradea ar putea fi dați în trafic în 2023 DOAR DACĂ se aliniază toate planetele, iar la sfârșit de an vom avea 93,5 kilometri noi de autostradă și drum expres pe care putem circula, plus 10 kilometri de autostradă muzeu pe A0 Nord 2.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă despre recalcularea pensiilor: Nimeni nu va avea pensie scăzută
Ciucă despre recalcularea pensiilor: Nimeni nu va avea pensie scăzută
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat că nimeni nu va avea pensia scăzută după intrarea în vigoare a noii legi în domeniu....
Mai mult și mai repede: ținta pentru instalații de stocare a energiei electrice e mult mai ambițioasă în ultima formă a strategiei energetice a României. Cifrele
Mai mult și mai repede: ținta pentru instalații de stocare a energiei electrice e mult mai ambițioasă în ultima formă ...
Strategia energetică a României în ultima sa formă  stabilește ținte mai ambițioase pentru instalarea de capacități ...
Croaţia vrea să limiteze închirierea apartamentelor în scop turistic, pentru a rezolva criza locuinţelor
Croaţia vrea să limiteze închirierea apartamentelor în scop turistic, pentru a rezolva criza locuinţelor
Croaţia vrea să rezolve criza spaţiilor de locuit prin limitarea închirierii de apartamente private în cruciala industrie ...
Comisia Europeană va aplica noi taxe pentru mierea din Ucraina, până în iunie 2025
Comisia Europeană va aplica noi taxe pentru mierea din Ucraina, până în iunie 2025
Comisia Europeană a activat aşa-numita "frână de urgenţă" pentru mierea provenită din Ucraina, astfel că va aplica ...