Preţul mediu al benzinei în România este de 1,049 euro pe litru, iar cel al motorinei este de 1,046 euro pe litru, potrivit ultimei statistici Oil Bulletin, serviciul de monitorizare a pieţei carburanţilor al Comisiei Europene.
Cu aceste noi niveluri, rezultate după scăderea taxelor de la 1 ianuarie, preţul benzinei de la noi este mai mare doar în comparaţie cu cel din Bulgaria (1,039 euro pe litru), iar motorina, carburantul preferat al românilor, este mai scumpă doar în Luxemburg (1,028 euro pe litru).
Preţurile de la noi au ajuns să coboare mult sub media europeană, care este de 1,37 euro pe litru, la benzină, şi 1,046 euro pe litru la motorină.
Noua putere politică instalată după alegeri a încercat să amâne momentul intrării în vigoare a reducerii taxelor, pe motiv că România are cele mai mari preţuri la carburanţi din Europa, iar înaintea de scăderea taxelor, ar trebui văzut dacă benzinarii vor transfera în preţuri reducerea de taxe.
„Reducerea preţurilor am zis să aibă loc după ce ne asigurăm că o reducere a accizei se va simţi în buzunarele românilor, pentru că există riscul să nu scadă preţul la pompă” a declarat atunci preşedintele PSD, Liviu Dragnea.
„Accizele la motorina si benzină vrem sa le reducem din 2018. Care au fost motivele şi argumentele ca toată lumea să ştie! Obiectivul major îl reprezintă transferul creşterii economice în buzunarul românilor. Am două pagini dintr-un raport al Consiliului Concurenţei care spune că în comerţul de carburanţi cu amănuntul există un oligopol. De asemenea, preţurile din acest sector nu sunt liniare cu cotaţiile internaţionale ale petrolului. În ce situaţie suntem noi astăzi în România? Preţul petrolului la nivel mondial este la un minim istoric. În schimb, în România, preţul la pompă este cel mai mare din UE” a mai spus şeful PSD.
Piaţa carburanţilor din România este dominată de patru mari lanţuri, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.