În timp ce în România şi în Bulgaria productivitatea resurselor naturale a fost anul trecut mai mică de 0,4 euro/kilogram, în Ţările de Jos a fost de 5,4 euro/kilogram, cea mai bună performanţă din UE. Media europeană a fost de 2,22 euro/kilogram, faţă de 0,38 euro/kilogram în România şi 0,43 euro/kilogram în Bulgaria.
În funcţie de paritatea puterii de cumpărare (monedă artificială care înlătură diferenţele de preţuri între ţări), România şi Bulgaria rămân pe ultimele locuri în UE după productivitatea resurselor, cu 0,7 PPS/kg în România şi 0,8 PPS/kg în Bulgaria. Pe lângă România şi ţara vecină, doar Estonia mai are o productivitate a resurselor naturale mai mică de 1 PPS pe kilogram. La polul opus se situează Ţările de Jos cu o productivitate a resurselor naturale de 4,7 PPS/kg, urmate de Luxemburg 3,9 PPS/kg şi Italia 3,7 PPS/kg.
Datele Eurostat arată că productivitatea resurselor naturale în România este în scădere constantă în ultimii ani de la 0,45 euro/kg în 2018, la 0,42 euro/kg în 2019 şi 0,38 euro/kilogram în 2020.
Nivelul productivităţii resurselor variază foarte mult între statele membre ale UE. Aceste diferenţe pot fi explicate prin resursele naturale ale unei ţări, diversitatea activităţilor sale industriale, rolul jucat de sectorul serviciilor şi de activităţile de construcţie, precum şi prin amploarea şi modelele consumului său şi de diversele sale surse de energie.