România are, începând de vineri, un Portal al exploatărilor legale şi transporturilor de masă lemnoasă

Economica.net
09 12. 2016
padure_copaci_munte_67890000_57243900

Noul sistem a costat 30.000 de euro, iar firma care a implementat proiectul şi de la care ministerul de resort a achiziţionat codul-sursă este Indaco, a precizat ministrul Mediului, Cristiana Paşca Palmer.

‘Astăzi (vineri – n.r.) lansăm un nou sistem prin care sper să punem pe butuci tăierile ilegale de lemn din România. Sistemul este un portal web, disponibil la adresa inspectorulpadurii.ro. Prin noua aplicaţie, orice tăiere ilegală va genera o alertă către organele abilitate. Sistemul este deja creat, iar în perioada următoare se vor încărca datele în acesta. Datele vor fi încărcate manual. Cred că, în prima parte a anului 2017, vom avea toate datele introduse în sistem. După părerea mea, cel târziu până în mai – iunie 2017, această hartă trebuie să fie completă. Tot ceea ce este încărcat în sistem, la ora actuală, este planul de exploatare pentru anul 2017 al Regiei Naţionale Romsilva’, a afirmat Paşca Palmer.

Ministrul Mediului a subliniat, totodată, că noua aplicaţie reprezintă un instrument de lucru inovativ pentru autorităţile responsabile, dar şi o metodă prin care şi cetăţenii pot vedea, în timp real, ce se întâmplă în pădurile din România.

‘Portalul are o un dublu rol şi o dublă interfaţă: pe de o parte, este un instrument de lucru inovativ pentru autorităţile responsabile cu controlul silvic, respectiv Garda Forestieră, Poliţia Română, Jandarmeria. Orice tăiere ilegală generează automat o alertă către cei care trebuie să intervină. Pe de altă parte, portalul este o formă de transparentizare a tuturor tăierilor de masă lemnoasă din România. De asemenea, orice cetăţean poate intra să vadă ce se întâmplă în pădurile din România, în mod real, respectiv cine taie, unde taie, cât taie, cu acordul cui taie, de unde încarcă marfa şi posibilele tăieri ilegale acolo unde este cazul. Până acum era dificil pentru autorităţi să supravegheze la pas sute de mii de hectare’, a explicat Palmer.

Portalul exploatărilor legale şi transporturilor de masă lemnoasă operează imagini satelitare şi le suprapune în timp real pe hărţi electronice, fiind posibilă astfel depistarea inclusiv a posibilelor tăieri ilegale de pădure.

În prezent, zonele monitorizate şi încărcate în sistem vizează pădurile administrate de Romsilva. Ministrul Mediului a precizat că, până la finalul mandatului, se va adopta Hotărârea de Guvern care va clarifica funcţionarea noului sistem de urmărire a trasabilităţii masei lemnoase, prin care şi Ocoalele silvice private, respectiv 50% din pădurile României, să aibă aceeaşi obligaţie de a introduce datele în Portal.