România are mai puțin de jumătate din porcii de acum 17 ani. Declinul este de peste 5% doar în ultimul an
România avea la finele lunii decembrie 3154,1 mii de porci, cu 174,6 mii mai puțini decât cu un an în urmă și la 46,3% față de anul 2006, arată un studiu realizat de Institutul Național de Statistică ( INS). Declinul a fost continuu și important, mai ales din 2017 încolo atât pe fondul evoluției pestei porcine la nivel național cât și urmare a slabei finanțări a sectorului și a costurilor mari suportate de crescători, după invazia Ucrainei de către Rusia.
Producția în viu a ajuns astfel la 421 mii de tone de carne, cu 17 mii de tone mai puțin decât în 2022.
La efectivele de porcine, România s-a situat pe locul nouă în Uniunea Europeană, după Spania, Germania, Franța, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia şi Belgia. În ceea ce priveşte densitatea la 100 ha teren, România s-a aflat pe locul nouăsprezece fiind urmată de Slovacia, Lituania și Bulgaria.
Unde se mai produce carne de porc în România
Pe județe, mai sunt doar trei zone unde s-au produs peste 20.000 de tone în viu, respectiv Timiș, Arad, Bihor, acolo unde operează și cei mai mari jucători de pe această piață. Cel mai mare producător este Smithfield, care produce în jur de 1 milion de porci anual în 49 de ferme proprii și altele în parteneriat cu fermieri locali, în Timiș și Arad.
De asemenea, produccții mai mari, între 14.000 și 20.000 de tone mai sunt în Hunedoara și Neamț.
Citește