România are o tradiţie de succes în a forma ingineri buni – Viorel Airinei, manager în cadrul Huawei România

Economica.net
28 07. 2020
viorel_airinei_6575678678_13161600

Ce rol are GSC România pe coordonata asigurării de servicii la nivel global de către Huawei? Câte astfel de centre există la nivel internațional?

Pe piața din România compania Huawei este activă începând cu anul 2003. Activitatea Huawei Technologies România este organizată în trei mari departamente: Representative Office – responsabil pentru piața locală, Accounting Shared Services Center – responsabil pentru asigurarea de servicii financiare entităților Huawei de pe mai multe piețe internaționale și Global Service Center (GSC), care este un centru global de servicii.

GSC-ul din România a fost înființat în anul 2012. Este unul dintre doar cele patru centre de servicii de acest tip pe care Huawei le are în lume. Activitatea din cadrul său este structurată pe furnizarea a trei mari tipuri de servicii pentru clienții și partenerii noștri: Managed Services (MS), Professional Sevices (PS) și Customer Suport (CS). Prin intermediul lor, GSC-ul din România facilitează comunicarea a peste 400 de milioane de abonați.

Ce piețe gestionează GSC-ul din România?

Centrul din Romania are ca principala piață Europa, respectiv toate țările europene în care suntem prezenți. De-a lungul timpului s-au livrat însă inclusiv proiecte pentru Africa, Australia sau Orientul Mijlociu. La nivel European compania este organizată în 2 regiuni: CEE Nordic și WESTERN European Union (WEU), care apelează prin intermediul birourilor locale la serviciile GSC-ului din România. Proiectele se pot întinde ca durată de la câteva luni la câțiva ani.

Ce criterii au stat în anul 2012 la baza alegerii României de către Huawei pentru realizarea acestei investiții?

Centrele globale sunt dezvoltate prin analiza unei varietăți largi de factori. Cei mai importanți sunt reducerea costurilor serviciilor livrate necentralizat, creșterea calității și profesionalismului  proceselor de business livrate și asigurarea unui grad ridicat de flexibilitate și competență.

Decizia alegerii României în anul 2012 a venit cumva natural, în contextul dezvoltării constante a prezenței și activității Huawei în România. Alături de avantajele ce derivă din statutul de țară membră a UE, România are o tradiție de succes în a forma ingineri buni și există mulți absolvenți de facultăți tehnice motivați să se dezvolte. România a fost și continuă să atragă din acest motiv multe investiții importante pe piața IT.
În plus, conexiunea la Internet este una din cele mai bune din lume, iar “cost of living” este relativ redus. A contat desigur în sens pozitiv și că statul roman a stimulat dezvoltarea industriei IT, oferind facilități atât companiilor, cât și angajaților din domeniu.

Ce servicii exacte oferă GSC și ce funcționalitate are GNOC în cadrul său?

În GSC România sunt 3 mari departamente: GNOC – Global Network Operation Center, care oferă servicii de Managed Services operatorilor de telefonie mobilă și fixă, TAC- Technical Assistance Center, care oferă servicii de tipul Customer Support operatorilor ce au cumparat echipamente de telecomunicatii Huawei și NIS – Network Integration Services, care oferă ceea ce numim Professional Services sau mai precis activități de Planning, Engineering, Integrare și Optimizare.

GNOC este cel mai mare departament din cele trei și functioneaza ca o “pepinieră” de noi specialiști pentru întreg GSC-ul. Serviciile livrate din GNOC sunt Multi-Vendor și Multi-Language; mai precis inginerii nostri lucrează cu echipamente de la diferiti vendori și în funcție de proiect se livrează în engleză, franceză, italiană, spaniolă sau germană. Activitătile oferite de GNOC sunt preponderent activități de Operațiuni din zona IT și Telecom și sunt furnizate 24/7. Dacă ai cum as spune intr-o propozitie doua exact ce face GNOC, ca pentru nespecialisti. Spre exemplu – avem contracte cu operatori mari telecom de la nivel service, de la care am preluat practic tot ce tine de buna gestionare din punct de vedere tehnic a echipamentelor de comunicatii, astfel incat retelele sa functioneze optim (nu stiu daca e corect, dar pe ideea asta, e munca de la birou, e munca de teren etc).

Cum s-a resimțit impactul crizei COVID-19 asupra activităților GNOC? A existat un efort suplimentar în această perioadă?

Intrucât proiectele din GNOC nu pot fi suspendate pe o perioadă de timp, disponibilitatea resurselor noastre este crucială, iar îmbolnavirea unor echipe poate periclita serios business-ul și imaginea Huawei. Pentru a minimiza riscurile, începând cu luna martie am mutat integral toate echipele să lucreze de acasa.  Acest proces nu a fost unul simplu necesitând modificări atât în infrastructura IT, cât și la nivel de activități operaționale. În același timp, clienții operatorilor din Europa și-au schimbat modul de folosire a serviciilor de date și voce odată cu răspândirea pe scară largă a sistemului de muncă. A rezultat în anumite momente o congestionare a retelelor. Acest lucru a condus la eforturi suplimentar, dar am reușit să asigurăm buna funcționare a rețelelor chiar și în aceste condiții.

Ce rol joacă digitalizarea și inteligența artificială în cadrul activităților GNOC?

Făcând parte dintr-un centru global, ai access la noile tehnologii înca din primele zile ale promovării lor în cadrul companiei. Digitalizarea și inteligența artificială sunt folosite pentru a spori productivitatea și pentru a evita posibile greșeli umane. Toate procesele au fost analizate și activitățile repetitive au fost înlocuite de roboți software (RPAs), pentru a eficientiza munca și pentru a permite inginerilor să facă lucruri noi și interesante.

În partea de suport avem implementată inteligența artificială pentru a căuta informații necesare prin documentația tehnică existentă sau prin alte librării tehnice. Mai precis, inginerul interacționează cu un robot capabil să analizeze date brute. Îi cere anumite informații, robotul le caută și poate sumariza un răspuns. Mai mult, robotul poate interacționa cu utilizatorul, cerând date suplimentare pentru a oferi un răspuns adecvat.

Un alt exemplu este implementarea conceptului de “Big data analytics” prin care aplicatii software specializate sunt folosite pentru a analiza loguri din rețea sau din echipament pentru a putea prezice viitoare incidente sau pentru a pregăti datele necesare optimizării rețelelor.

 

Va exista un impact, și dacă da, care, asupra activităților GNOC în urma implementării tehnologiei 5G?

Pentru noi, integrarea de echipamente 5G înseamnă în primul rând mai mult business. Fiind o tehnologie nouă, operatorii vor prefera serviciile oferite de un vendor într-un centru global. GNOC-ul din România a avut o creștere exponențială a activității odată cu integrarea rețelelor 4G. Acest lucru foarte probabil se va repeta și odată cu introducerea echipamentelor 5G. Asta înseamnă mai multe oportunități de dezvoltare pentru inginerii noștri, cât și joburi noi pe piața din România. Centrul din România a ajuns să aibă astfel o echipă de 1200 de ingineri, începând cu specialiști juniori ce urmăresc să își dezvolte o carieră în domeniul  IT&C și terminând cu ingineri seniori cu mai mult de 20 ani de experiență. Suntem încrezători că odată cu trecerea la tehnologia 5G vom continua procesul de dezvoltare a echipei locale.