,În România există un foarte mare potenţial de biomasă şi biogaz. Aici, categoric, trebuie identificate sursele de finanţare. Este o oportunitate pe care România trebuie să o valorifice cât se poate de mult pentru că vorbim de producere de energie la costuri mult mai reduse. În acelaşi timp, producerea energiei din deşeuri este o altă oportunitate pe care trebuie să o luăm serios în considerare, cu atât mai mult cu cât există proiecte interesante’, a precizat Nicoleta Roşu.
Potrivit sursei citate, una dintre marile provocări avute în vedere, pe termen mediu şi lung, este ca energia din surse regenerabile să fie disponibilă cât mai mult la nivel naţional.
‘Sub aspectul protecţiei mediului şi al activităţii pe care o desfăşurăm la nivelul ministerului din punct de vedere al schimbărilor climatice, avem modalităţi de finanţare, precum programul Casa Verde care a fost un succes. Dacă vorbim de competitivitate în domeniul energiei, categoric trebuie să luăm în calcul aspectele de distribuţie şi de transport şi cadrul legislativ. Instrumentele trebuie valorificate la puterea lor maximă. Fondurile europene care vor fi disponibile la următoarea perioadă de programare se concentrează pe sprijinul pentru producerea energiei din surse regenerabile ceea ce, la nivel naţional, ne dorim să se obţină cu costuri minime.
Cifrele din sectorul eolian şi proiectele care au fost realizate în România ne indică, în domeniul eolian, investiţii de miliarde de euro’, a subliniat Nicoleta Roşu.
Peste 100 de expozanţi din 12 ţări europene participă la cea de-a VII-a ediţie a celui mai mare târg de energii regenerabile şi eficienţă energetică din România, RENEXPO South-East Europe 2014, care se desfăşoară la Sala Palatului din Capitală, în perioada 19-21 noiembrie.
Evenimentul este susţinut de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. Participanţii la târg şi la conferinţele conexe vor afla informaţii recente cu privire la problemele legislative din România, vor intra în contact direct cu experţi şi lideri din domeniul hidroenergiei, vor găsi la un loc întreaga linie de proces a unei centrale de biogaz şi vor învăţa cum să îşi facă casele şi oraşele independente energetic.
,,Este un domeniu foarte important, nu numai din punct de vedere al producerii energiei, cât şi al protecţiei mediului. Sperăm ca în urma acestui eveniment să se poată fructifica unele idei de produse, să se poate merge mai departe în demersul nostru de folosire a resurselor regenerabile pentru producerea energiei, întotdeauna cu o componentă de protejare a mediului. Trebuie dezvoltate şi alte resurse care, poate, nu şi-au atins maturitatea în România, ca de exemplu biomasa. Puterea instalată în resurse regenerabile a crescut considerabil în ultima vreme, graţie unei scheme suport a resurselor regenerabile, comparativ cu 2013 când a înregistrat unele ajustări. Este momentul să analizăm ce s-a realizat în domeniul producerii energiei din surse regenerabile, să tragem concluzii în plan legislativ şi nu numai. Un document important în acest sens este recomandarea CE pentru 2030, care subliniază dezvoltarea, în continuare, a acestei energii verzi, mergând în domeniul regenerabilelor până la o ţintă de 27% din totalul energiei consumate’, a arătat, la rândul său, Felicia Răcăşanu, director general adjunct la Departamentul pentru Energie.
În paralel cu expoziţia şi conferinţele de specialitate sunt organizate o serie de workshop-uri şi forumuri gratuite, unde experţi şi persoane cu putere de decizie se întâlnesc pentru schimb de informaţii cu privire la inovaţii promiţătoare, noi trenduri, cele mai noi tehnologii, oportunităţi de carieră în energie şi soluţii orientate spre practică.