Dificultatea pentru România în atragerea investiţiilor este modul de poziţionare faţă de Varşovia, dar şi existenţa lichidităţilor, a disponibilităţilor fondurilor de investiţii. Conform specialiştilor, România este o piaţă competitivă, în Vest fiind bănci cu lichidităţi, dar ‘ar putea fi prea mulţi bani care să urmărească un număr mic de produse’, au precizat specialiştii citaţi.
‘Viitorul Bucureştiului este în mâinile specialiştilor în urbanism şi ale dezvoltatorilor imobiliari de astăzi. Deciziile lor vor determina modul în care Bucureştiul se va poziţiona pe o scenă globală tot mai competitivă. Crearea unui oraş care atrage inovatori şi investitori este în interesul tuturor, dar toate trebuie făcute cu inteligenţă, într-un mod sustenabil şi responsabil. Bucureştiul încearcă să găsească un echilibru în ceea ce priveşte dezvoltarea rezidenţială’, a precizat Louise Brooke-Smith FRICS, preşedinte RICS (Royal Institution of Chartered Surveyors_ la nivel global în perioada 2014 -2015.
Potrivit acestuia, în Bucureşti există un mixt de clădiri interesant iar important este să ştii ce să păstrezi, să renovezi sau să demolezi.
‘Dacă România reuşeşte să facă o distribuţie corectă a planificării urbane şi a investiţiilor la nivelul tuturor marilor oraşe, fără a se limita la Capitală plus încă două, trei oraşe, poate deveni un pol de competivitate în regiune. Planificarea trebuie să respecte piaţa’, a mai spus Louise Brooke-Smith.
Pe de altă parte, experţii au arătat că există un trend de transfer a unor investiţii spre Serbia dar şi spre Bulgaria, mai ales în ceea ce priveşte achiziţionarea terenurilor. Există, însă, şi investitori care revin în România ceea ce arată că este o piaţă interesantă. O problemă ridicată este cea legată de noua legislaţie privind darea în plată, iar specialiştii internaţionali spun că piaţa rezidenţială poate fi afectată serios de această măsură.
Previziunile specialiştilor indică faptul că piaţa de investiţii va fi bună în următoarele 18 – 24 de luni, la nivelul regiunii, iar România, Croaţia şi Bulgaria sunt principalele ţări atractive pentru investitorii ‘oportunişti’. Cu toate că există bani în piaţă, specialiştii spun că piaţa este selectivă şi nu exclud o nouă bulă imobiliară, fără a putea preciza când va avea loc.
Birourile sunt principalul segment pentru care vin în prezent investitori noi în România, iar fondurile europene pot avea un impact bun în viitor şi pentru alte segmente.
Profesionişti din piaţa imobiliară şi bancară, dezvoltatori din Europa de Sud-Est, investitori interesaţi de regiune, bancheri, consilieri, firme de avocatură, agenţii şi manageri din domeniu au venit la Bucureşti pentru a discuta cele mai recente tendinţe ale pieţei imobiliare din România şi din Europa de Sud-Est.
Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) este partner oficial al Emerging Europe Property Forum din Londra, CEE Property Forum din Viena, SEE Property Forum din Belgrad, Portfolio Property Investment Forum şi RICS-Portfolio Valuation Conference din Budapesta.