România are printre cele mai mari comisioane comisioane bancare din UE – Consiliul Concurenţei

Comisioanele bancare sunt la un nivel foarte ridicat în România în raport cu celelalte state membre UE, arată Consiliul Concurenţei în a cea de-a şasea ediţie a Raportului asupra concurenţei în sectoare cheie ale economiei naţionale.
Economica.net - joi, 27 nov. 2014, 07:44
România are printre cele mai mari comisioane comisioane bancare din UE - Consiliul Concurenţei

Autoritatea română de concurenţă menţionează că un studiu al Comisiei Europene realizat în anul 2009 arăta că România se situa pe locul patru în topul ţărilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plăţi şi că aceste costuri depăşesc considerabil media înregistrată la nivelul Uniunii Europene, diferenţa fiind de aproximativ de 50 de euro.

Comisioanele bancare analizate privesc administrarea lunară a contului, eliberarea extrasului de cont, internet banking, administrarea cardului de debit, retragerea de numerar (de la ATM propriu sau al altei bănci) şi tranzacţiile internaţionale.

Conform raportului Consiliului Concurenţei, în afară de Marfin Bank şi Banca Transilvania, toate celelalte bănci au taxe de cel puţin 2,5 lei/lună pentru administrarea lunară a unui cont curent de bază. De asemenea, interogarea soldului este taxată de majoritatea băncilor, excepţie făcând Piraeus Bank, Credit Europe Bank şi Marfin Bank. Cele mai multe bănci nu percep comision la eliberarea unui extras de cont lunar, excepţie făcând Banca Transilvania şi Libra Internet Bank, unde fiecare extras de cont eliberat este tarifat cu 1 leu, respectiv cu 0,5 lei.

‘De asemenea, serviciul de Internet Banking, care în majoritatea statelor europene este gratis, în ţara noastră este tarifat de către bănci cu sume de aproximativ 1 euro/lună. Cel mai înalt tarif, în valoare de 1,5 euro/lună, este perceput de OTP Bank, dar sunt şi bănci unde acest serviciu este oferit gratuit pentru clienţi: Unicredit Ţiriac Bank, Banca Românească, Libra Internet Bank, Credit Europe Bank şi Marfin Bank’, se spune în raport.

În ceea ce priveşte retragerea de numerar de la un ATM din afara reţelei proprii, comisioanele încasate de bănci de la clienţii persoane fizice prezintă un grad mai mare de variabilitate. Cel mai înalt comision este perceput de către BCR, acesta atingând nivelul de 1% + 6 lei, în timp ce tariful celor mai multor bănci nu depăşeşte 0,5% + 2,5 lei.

Te-ar mai putea interesa și
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator de sisteme combinate de energie termică şi electrică (CHP) şi......
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...