Prețul mediu de închidere al PZU pentru tranzacțiile cu energie electrică cu livrare în 12 septembrie, este de 741 de lei/MWh (149 de euro/MWh), potrivit datelor operatorului pieței. Ca de obicei în ultima vreme, prețul mediu al zilei este dus în sus de prețul orar din vârful de consum de seară – la ora 20.00 depășește 3.300 de lei/MWh, după cum puteți vedea și în graficul alăturat.
La acea oră, prin mecanismul cuplării PZU, în România intră energie din Bulagria la o putere de 1.569 MW și pleacă spre Ungaria 307 MW. Din nou, asistăm la o situație relativ ciudată, dar care a mai fost întâlnită și nu poate fi explicată decât ca mod de lucru al algoritmului de cuplare pe bază de fluxuri al piețelor europene. Asta pentru că, la acea oră, prețul din România (678 de euro/MWh) a fost mai mare decât cel din Ungaria (667 de euro/MWh), deci prin mecanismul de cuplare prin preț, ar fi trebuit să “curgă” energie din Ungaria spre România, nu invers.
Cu acest preț mediu, România este din nou cea mai scumpă piață europeană, în data de 12 septembrie, o sitiuație care a mai fost tot întâlnită în ultimele luni pe fondul caniculei, al consumului mare, al producției hidro mici, etc. Cum s-a mai întâlnit în ultima vreme, prețurile din zona central-estică și sud-estică a continentului sunt mai mari decât în partea occidentală, deși petru ziua de 12 septembrie diferențele de preț nu mai sunt atât de mari ca altă dată.
Iată prețurile spot medii ale zilei în Europa
Ministrul Energiei din Grecia, Theodore Skylakakis, a spus luni că piaţa unificată de electricitate din UE nu funcţionează pentru Europa de Sud-Est, adăugând că el va colabora cu România şi Bulgaria pentru a găsi o soluţie permanentă la explozia preţurilor la electricitate în regiune.
„Liniile electrice nu sunt suficiente pentru a transporta energie de pe piaţa din Europa Centrală spre cea din Europa de Sud-Est. Asta duce la preţuri extreme în unele zile, ceva ce nu poate fi acceptat”, a spus luni Theodore Skylakakis pentru un post de radio din Grecia.
Skylakakis a mai spus că modelul ţintă al unei piaţa unificate de electricitate în UE nu funcţionează. În acest sens, premierul Greciei este aşteptat să trimită o scrisoare către Comisia Europeană, în cursul acestei săptămâni. Într-un comunicat de presă publicat ulterior, Ministerul elen al Energiei a informat că urmează să fie adoptată o iniţiativă comună de către miniştrii Energiei din Grecia, Bulgaria şi România pentru a crea „un mecanism permanent de intervenţie oricând se înregistrează preţuri extreme, din cauza izolării Europei de Sud-Est de restul pieţei energetice europene”.
”Noi suntem deschişi oricărei măsuri care duce la o scădere a preţului pentru consumator şi pe piaţa zilei următoare, că vorbim de consumatori casnici sau de consumatori non-casnici. Vom discuta această propunere, sunt convins, şi în reuniunile consiliilor de miniştri la nivel european”, a declarat miistrul român al Energiei Sebastian Burduja, marţi seară, la Digi 24, chestionat în legătură cu poziția Greciei, adăugând că propunerea statului elen ”trebuie analizată”.
Ministrul a susţinut că, în principiu, cu cât piaţa este mai mare, cu atât preţurile ar trebui să fie mai mici.
”Soluţia în sistemul acesta energetic nu este autarhia. Sigur că ne dorim să fim independenţi din punct de vedere energetic, dar e mai important să avem securitate energetică”, a mai spus Burduja.