„În momentul de față, estimarea datelor raportate la anul 2024 a fost de aproximativ 12,2 milioane de turiști în România. Ne așteptăm la o creștere de cel puțin 5% față de anul trecut. Focusul principal al nostru este pe turiștii care vin din afara țării. O dată, să consolidăm turiștii români, care anul trecut au dus în afara României aproximativ 8 miliarde de euro – astea sunt cifrele oficiale de la INS -, ei sunt principala țintă, iar doi, să aducem cât mai mulți din afară țării în România”, a spus Bogdan Ivan, la deschiderea Târgului de Turism al României, ediția de primăvară.
În acest sens, șeful de la Economie și Turism a precizat că se lucrează la o aplicație care să arate care este profilul turistului care ajunge în România, astfel încât să poată fi concepute campanii de atragere a acestuia.
„Pentru asta, v-am spus că lucrăm la o aplicație care să poată să prelucreze direct și automatizat datele mari, ca să vedem care este profitul turistului care ajunge în România, fie că vorbim de români, fie că vorbim de cei veniți din afară țării, ca să știm după asta cum să ne fundamentăm tot ce înseamnă marketingul targetat pentru piețele externe. Una este să faci o campanie de marketing pentru turiștii de peste 65 de ani din Germania sau Franța ori din Marea Britanie, care sunt interesați de stațiuni balneoclimaterice, alta este să faci o campanie de marketing pentru turiștii de până în 30 de ani care vin la Neversea, Untold sau alte evenimente de acest gen. Și am avut un dialog extrem de constructiv cu toți operatorii din zona privată, pentru că îmi doresc ca deciziile luate de stat să nu mai fie luate exclusiv de niște funcționari sau miniștri care nu au lucrat în domeniul turismului. Din acest motiv am început un dialog extins cu ei. Cele mai bune idei ne-au venit din zona privată și îmi doresc în continuare să luăm aceste decizii împreună cu mediul privat”, a transmis Ivan.
Ministrul a admis că turiștii care caută doar resorturi de cinci stele la malul mării poate nu sunt neapărat încântați de ceea ce oferă România, însă România în sine este o experiență.