Acest grup va consolida cooperarea între cele cinci ţări în cazurile de provocări la adresa securităţii, inclusiv în situaţii de presiune migratorie crescută, se arată într-un comunicat de presă trimis AGERPRES de administraţia prezidenţială de la Sofia.
În acelaşi timp, Israelul va continua să ajute Bulgaria în ancheta atentatului de la Burgas din 2012 în care şi-au pierdut viaţa cinci turişti israelieni şi un şofer bulgar.
La Sofia, Lieberman a fost primit şi de premierul Plamen Oreşarski. Acesta din urmă a declarat că tehnologiile moderne folosite de Israel în agricultură sunt de interes şi pentru producătorii bulgari. Oreşarski a sugerat că investiţiile israeliene ar putea contribui la reindustrializarea Bulgariei pe care şi-a propus-o guvernul său. La rândul său, şeful diplomaţiei israeliene a propus crearea unei strategii pentru încurajarea cooperării economice între cele două ţări.
Salvarea evreilor bulgari în timpul celui de Al Doilea Război Mondial este nu numai una dintre paginile cele mai luminoase din istoria noastră, ci are şi rolul său în crearea identităţii naţionale a bulgarilor, a spus ministrul bulgar de externe, Kristian Vighenin. Deşi a fost un aliat al Germaniei, Sofia nu a permis ca niciun evreu de pe teritoriile tradiţionale ale Bulgariei să fie trimis în lagărele de concentrare ale lui Hitler. Totuşi, evreii din teritoriile ocupate de armata bulgară în timpul războiului nu au fost salvaţi.
La întâlnirea cu omologul său bulgar, Lieberman a subliniat relaţiile politice foarte bune între cele două ţări şi cooperarea în domeniul securităţii, adăugând că în prezent cea mai mare provocare constă în intensificarea cooperării economice.