România, Bulgaria şi Chile, pe ultimele locuri într-un clasament UNICEF cu privire la bunăstarea copiilor

Economica.net
15 06. 2017
9_rugs_00895100

Aceste trei ţări au, cu siguranţă, un venit pe cap de locuitor inferior altor ţări din lumea industrializată, se subliniază în acest bilanţ realizat de centrul de cercetare Innocenti al Fondului ONU pentru Copii.

„Proasta clasare” a unor ţări ca Statele Unite (pe poziţia 37 din 41) şi Noii Zeelande (34) „demosntrează că un venit naţional mare nu este suficient să garanteze rezultate bune în privinţa bunăstării copiilor”, insistă autorii raportului.

41 DE ŢĂRI EVALUATE

Slovenia, care se clasează a noua, depăşeşte cu mult ţări mai bogate la numeroşi indicatori. Franţa (locul 19) se situează între treimea de ţări cu rezultate medii.

Acest clasament compară situaţia din 41 de ţări din Uniunea Europeană (UE) şi OCDE.

El a fost stabilit în funcţie de nouă criterii, care figurează între obiectivele dezvoltării durabile definite în 2015 de ONU.

UN COPIL DIN CINCI SUB PRAGUL SĂRĂCIEI

În medie, unul din cinci copii (21%) din aceste 41 ţări „cu venituri mari” trăeişte sub pragul sărăciei. Însă există diferenţe mari – doar un copil din zece se află în această situţie în Danemarca, Islanda şi Norvegia, pe când un copil din trei se află sub pragul sărăciei în Israel şi România.

Unul din opt copii, în medie, se confruntă cu o insecuritate alimentară, iar acest nivel urcă până la un copil din cinci în Regatul Unit (locul 13) şi Statele Unite şi până la unul din trei copii în Mexic şi Turcia.

Obezitatea copiilor cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani „constituie de asemenea o formă de malnutriţie” şi se află în creştere în majoritatea ţărilor.

Cele mai multe ţări bogate şi-au redus mortalitatea neonatală în ultimii ani, însă Canada, Statele Unite, Chile, Mexicul, Bulgaria şi Turcia au încă niveluri superioare mediei de 2,8decese la 1.000 de naşteri.