Factorul principal care a determinat această creştere a comerţului ilicit cu ţigarete din România la un nivel cu peste 50% mai mare faţă de media Uniunii a fost influenţat de adâncirea diferenţei de preţ dintre ţigaretele produse în România şi cele provenind din Ucraina şi Republica Moldova, precum şi de relaxarea măsurilor de control la graniţa cu cele două state, se arată în raport.
În 2014, 89% din totalul ţigaretelor contrafăcute, pe piaţa românească, au avut timbru de Ucraina, iar Jin Ling, Marble şi Ashima au fost printre cele mai traficate ţigarete pe piaţă românească. ‘Illicit whites‘ – ţigaretele care sunt de regulă produse legal într-o ţară, dar sunt traficate la nivel transfrontalier în alte ţări, unde au distribuţie legală limitată sau nu au deloc – proliferează, de asemenea, în Uniunea Europeană, scrie Agerpres.
Conform KPMG, deşi contrabanda cu branduri renumite a devenit mai puţin răspândită, volumul de ‘illicit whites’ a crescut exponenţial din 2006 până în 2014, de la zero la 37% din totalul ţigaretelor de provenienţă ilicită.
‘Peste 50% din produsele de contrabandă care ajung în România sunt de provenienţă necunoscută, tipice crimei organizate. Chiar dacă prognoza pentru 2014 era una optimistă datorită aprecierii leului faţă de euro, decizia luată în decembrie 2013, de a indexa cursul de schimb euro/leu folosit pentru accize, a avut efecte negative care s-au tradus, în special, prin contracţia pieţei legale de tigarete în favoarea celei ilegale. Acesta a fost motivul pentru care, în 2014, preţurile la ţigarete au crescut nefiresc de mult, în contradicţie cu realităţile economice, adâncind şi mai mult diferenţele de preţ dintre piaţa românească şi vecinii noştri, Moldova, Ucraina şi Serbia. Devalorizarea grivnei din Ucraina şi ‘războiul de preţuri’ din Moldova, combinate cu creşterea forţată din România au adus diferenţele la niveluri mai mari decât cele consemnate în 2009-2010, perioada în care nivelul contrabandei cu ţigarete a atins maximul istoric de 36% din totalul consumului’, a spus Adrian Popa, director Corporate Affairs la British American Tobacco România.
‘Studiul KPMG prezintă agregat situaţia din toate ţările membre ale UE pentru anul 2014. Datele pentru România au la bază studiul Novel desfăşurat pe piaţa locală de circa 10 ani. Din păcate, ultimele studii Novel arată că, în 2015, contrabanda este în creştere în România, în ciuda eforturilor autorităţilor, susţinute şi de companiile de tutun. În ceea ce ne priveşte, în prima parte a acestui an, JTI a demarat o campanie regională extinsă, în regiunile din nord, nord-est, vest şi sud-vest, în parteneriat cu ANAF, DGV şi autorităţile locale, în scopul reducerii pieţei negre în zonele de graniţă, cele mai afectate de comerţul ilegal cu tigarete. Aşa cum am arătat în numeroase ocazii, este necesară o nouă strategie naţională de combatere a comerţului ilegal cu ţigarete, la nivel naţional, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătăţirea cadrului de reglementare şi măsurile concrete ce trebuie implementate în mod concertat, de către toate instituţiile responsabile. Această strategie a fost cerută în mod public, în repetate rânduri, de ANAF şi DGV, dar şi de alte autorităţi, că de exemplu Consiliul Concurenţei care, la finalizarea investigaţiei pe piaţă ţigaretelor, a concluzionat că traficul ilegal cu ţigarete este principalul factor perturbator pentru sectorul tutunului’, a declarat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications, JTI România, Moldova şi Bulgaria.
‘Nivelul comerţului ilicit cu ţigarete din România a depăşit anul trecut cu peste 50% media europeană, ajungând la 15,6%. Faptul că, în aceeaşi perioada, piaţă legală a scăzut cu 2%, a fost contrabalansat de creşterea comerţului ilicit. Acest fenomen ne arată încotro se îndreaptă, tot mai mult, preferinţele consumatorilor români, care se expun astfel riscurilor generate de consumul produselor de provenienţă ilegală, manufacturate în condiţii îndoielnice şi având componente neconforme normelor UE. Având în vedere că prezenţa produselor ‘illicit whites’ generează efecte nedorite pe întreg teritoriul Uniunii Europene, în conformitate cu datele studiului KPMG, putem afirmă că această situaţie alarmantă este cauzată, în mare măsură, de diferenţele de preţ, alimentate de necoordonarea măsurilor fiscale pe piaţă locală cu cele de protecţie a graniţelor României şi UE’, a spus Sorana Mantho, director Corporate Affairs, Philip Morris România.
Incidenţa comerţului ilicit cu ţigarete se menţine la cote ridicate în Uniunea Europeană, cu un total de 56,6 miliarde de ţigarete de provenienţă ilegală consumate în 2014. Studiul KPMG confirmă că ţigaretele de provenienţă ilegală reprezintă 10,4% din consumul total de ţigarete din UE şi costă contribuabilii şi comunităţile pierderi la bugetele de stat de peste 11 miliarde de euro pe an. Luate împreună, miile de tranzacţii realizate de infractorii implicaţi în piaţă ilegală de tutun fac din aceasta al cincilea mare furnizor de ţigarete pentru consumatorii Uniunii Europene.
În ultimii ani, provenienţa şi tipul produselor ilicite disponibile pe piaţa neagră au continuat să evolueze, în timp ce tendinţa ascendentă a nivelului comerţului ilegal în UE a fost moderată. De exemplu, în 2014, peste 8 din 10 ţigarete ilicite au provenit din afara UE, în creştere cu 10% faţă de 2013. În schimb, circulaţia acestora în interiorul UE continuă să scadă, pe fondul întăririi controlului instituit de industrie pe lanţul de aprovizionare şi al micşorării diferenţelor de preţ între statele membre UE.
În ceea ce priveşte rezultatele la nivelul UE, studiul arată că, în 2014, 10,4% din totalul ţigaretelor consumate în UE au fost de provenienţă ilegală, faţă de 10,5% în 2013 şi 11,1% în 2012. Volumele totale de ţigarete de provenienţă ilegală au scăzut cu 3,3%, la 56,6 miliarde de ţigarete, iar circulaţia mărcilor de ‘illicit whites’ a crescut cu 8%, până la 21,2 miliarde de ţigarete, consumul acestor produse fiind cel mai răspândit în Polonia, Italia, Spania şi Grecia.
Pierderile provocate de comerţul ilicit cu ţigarete sunt în valoare de peste 11 miliarde de euro la bugetele de stat ale statelor membre. Piaţa ţigaretelor de provenienţă ilegală continuă să priveze statele membre de veniturile de care au atât de multă nevoie, să afecteze comerţul legitim şi să stimuleze activităţile criminale în comunităţile locale.