România devine cel mai mare producător de miere al UE. Prognozele pentru 2017 sunt însă defavorabile

România era, conform datelor din 2015, cel mai mare producător de miere din Europa, după ce a devansat Spania şi Ungaria. Apicultorii se plâng însă că 2016 a fost cel mai slab an, iar 2017 debutează cu un număr redus de albine. Preţurile sunt şi ele în scădere.
Economica.net - joi, 02 feb. 2017, 20:53
România devine cel mai mare producător de miere al UE. Prognozele pentru 2017 sunt însă defavorabile

România este cel mai mare producător de miere dintre statele membre, indică cel mai recent raport al Comisiei Europene pe această temă realizat pe baza datelor din 2015. Cu o producţie de aproximativ 35.000 de tone, cu 75% mai mult decât în anul anterior, crescătorii locali i-au devansat în 2015 pe cei din Spania şi Ungaria. „În medie, România are o producţie constantă de aproximativ 20-25.000 de tone. Nu văd cum să se fi produs  35.000 de tone în 2015, care a fost un an bunicel. Nu ştiu cum au fost făcute raportările”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Constantin Dobrescu, vicepreședinte al Federația Asociațiilor Apicole ROMAPIS. Potrivit acestuia, din datele INS, în România există în jur de 1,4 milioane de familii de albine şi aproximativ 40.000 de apicultori.

2016, un an dezastruos pentru apicultură

Mai mult, acesta susţine că 2016 a fost un an dezastruos pentru apicultiră, urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, situţie ce s-a suprapus cu scăderea preţurilor la nivel european, urmare a unei politici de susţinere a apicultorilor promovate în Ucraina. „Anul trecut, majoritatea apicultorilor au avut cheltuieli cu hrana artificială a albinelor, astfel că producţia nu a acoperit cheltuielile decât în rare cazuri. Majoritatea apicultorilor au avut pierderi şi pentru că preţurile nu au mai crescut aşa cum se obişnuiseră apicultorii în ultimii ani. Spre exemplu, la mierea polifloră preţul era de 11-12 lei kilogramul, iar acum este 7 lei. De obicei, avînd în vedere că producţia a fost mică, piaţa locală regla preţul, numai că anul acesta preţul a fost influenţat de conjunctura internaţională influenţată de intrarea mai simplă pe piaţa UE a Ucrainei”, a mai explicat Dobrescu, potrivit căruia mierea bio s-a vîndut la preţuri bune. „2016 a fost favorabil pentru producătorii bio, pentru că preţul a ajuns cu 40% mai mare faţă de cel al mierii obişnuite, faţă de 20% cât era diferenţa în anii trecuţi”, mai spune oficialul Romapis.

De altfel, potrivit unui studiu realizat de Romapis având la bază un chestionar completat de apicultori, producția medie de miere realizată în anul 2016 a fost de 8,34 kg/colonia de albine. Ponderea cea mai mare în totalul producției de miere a fost a celei de floarea soarelui (36,31%) urmată de cea de tei (31,06%).  Mierea de salcâm, cea mai apreciată și vândută la prețul cel mai bun, a avut o pondere de sub 11% din totalul producției marfă.

Totodată, „26,7% dintre apicultori au fructificat un singur cules, 26,7% – 2 culesuri, iar cei care s-au deplasat în foarte multe locuri au extras miere, deși în cantități de 3-4 ori mici. Un sigur apicultor a fructificat şapte culesuri iar 9,1% din apicultori nu au extras miere în anul 2016”, se mai arată în analiza Romapis. „Apicultorii au folosit hrană suplimentară în întreaga perioadă analizată (aprilie-septembrie) în proporție de 94% iar în perioada aprilie-iulie un procent de 88% au fost în această situație. Aceste cifre relevă faptul că marea majoritate a apicultorilor au fost nevoiți să hrănească albinele în golurile de cules pentru a le salva de la moarte prin înfometare și aproape toți au fost în situația de a completa rezervele de hrană pentru iernare în lunile august și septembrie”, se mai explică în raport.

Românii au printre cele mai mici preţuri din UE

Din punct de vedere al preţurilor obţinute, apicultorii români primesc al treilea cel mai mic preţ din UE. În 2015, aceştia primeau la poarta fermei 4,35 de euro pe kilogram, în contextul în care media UE ajunge la 5,76 de euro pe kilogram, din datele Comisiei Europene. Cea mai scumpă miere este cea din Marea Britanie(15,8 euro kilogramul) şi din Muntenegru (15 euro pe kilogram). Cel mai ieftin este în Suedia (4,30 de euro kilogramul) şi Bulgaria (3,49 de euro).

2017 se anunţă an cu probleme

În ceea ce priveşte premisele pentru acest an, Dobrescu susţine că începutul nu poate fi promiţător având în vedere că albinele au intrat în iarnă slăbite, aşa că populaţia ar putea fi mult mai mică la primăvară. „Intrăm în noul an cu un handicap foarte puternic. În iarnă s-a intrat cu familiile de albine slăbite, mortalitatea la iernare este mare aşa că este posibil ca şeptelul să fie decimat. Mortalitatea poate ajunge şi la 20%”, mai explică vocepreşedintele Romapis.

Datele statistice arată că românii consumă, în medie, 450 – 500 de grame de miere pe an pe locuitor, un consum în creștere, dar mic comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia. De aceea, aproximativ jumătate din producţia locală se exportă. 

Per total, UE a produs în 2015 268.000 de tone de miere, faţă de 240.000 de tone cu un an în urmă şi este al doilea cel mai mare producător mondial, după China. UE este însă importator net de miere, în ciuda producţiilor mari. „Producţia locală acoperă în jur de 60% din consum. Cei mai importanţi furnizori de miere sunt China, Ucraina şi America Latină”, se arată în studiul Comisiei Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut, în UE, cu 2,6% în T2 2024
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut, în UE, cu 2,6% în T2 2024
În al doilea trimestru al anului 2024, emisiile de gaze cu efect de seră din economia UE au fost estimate la 790 de milioane de tone de echivalent CO2 (CO2-eq), o scădere cu 2,6% față de......
Război Israel/Gaza. Ce mesaj îi trimite Hamas lui Trump
Război Israel/Gaza. Ce mesaj îi trimite Hamas lui Trump
Hamas este "gata" pentru un armistiţiu în Fâşia Gaza şi îl îndeamnă pe preşedintele ales al SUA, Donald Trump, "să ...
Comisia Europeană speră că economia UE va reveni pe creștere, iar dezinflația va continua
Comisia Europeană speră că economia UE va reveni pe creștere, iar dezinflația va continua
Previziunile de toamnă ale Comisiei Europene, publicate vineri, arată că după o perioadă prelungită de stagnare, economia ...
Prima contestație la licitațiile companiei noi de autostrăzi CNIR: WeBuild contestă procedura pentru Drumul Expres Focșani – Brăila
Prima contestație la licitațiile companiei noi de autostrăzi CNIR: WeBuild contestă procedura pentru Drumul Expres Focșani ...
Constructorul italian WeBuild a depus vineri contestație la licitația CNIR pentru Drumul Expres Focșani - Brăila. Este ...