România, cel mai semnificativ avans din UE al producţiei industriale, în iunie

Producţia industrială a scăzut cu 0,1% în zona euro şi nu s-a modificat în Uniunea Europeană în iunie, comparativ cu precedentele trei luni, iar România a înregistrat cel mai semnificativ avans, arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
AGERPRES - mie, 14 aug. 2024, 13:59
România, cel mai semnificativ avans din UE al producţiei industriale, în iunie

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri ale producţiei industriale în iunie, faţă de mai, au fost în România (4%), Finlanda (3,6%) şi Slovacia (2,1%), iar cel mai semnificativ declin în Irlanda (minus 7,8%), Belgia (minus 6,5%), Croaţia şi Portugalia (ambele cu minus 3,7%).

În cazul UE, a crescut cu 0,7% producţia de bunuri intermediare, cu 1,4% cea de energie, cu 0,9% cea de bunuri de capital, cu 3,2% cea de bunuri de folosinţă îndelungată, în timp ce producţia de bunuri de folosinţă imediată a scăzut cu 2%.

În iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, producţia industrială a scăzut cu 3,9% în zona euro şi cu 3,2% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creşteri în iunie, comparativ cu perioada similară din 2023, au fost înregistrate în Grecia (9,5%), Cipru (8,8%) şi Malta (6,3%), iar cele mai semnificative scăderi în Irlanda (minus 17,4%), Croaţia (minus 8,3%) şi Letonia (5,5%). România a înregistrat o creştere anuală de 0,5% în iunie, după un declin de minus 7% în mai.

În cazul UE, producţia de bunuri intermediare a scăzut cu 1,2%, cea de bunuri de capital cu 7,1%, cea de bunuri de folosinţă îndelungată cu 2%, în timp ce producţia de energie a crescut cu 2,6%, iar cea de bunuri de folosinţă imediată cu 0,9%.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), în România, de la o lună la alta, în iunie 2024, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă mai 2024, cu 2,3%, ca efect al creşterilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,5%) şi industriei prelucrătoare (+2,3%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 3,5%.

Ca serie ajustată, în acelaşi interval de analiză, producţia industrială s-a majorat cu 4%, datorită activităţilor din producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+5,4%) şi din industria prelucrătoare (+5,1%). Pe de altă parte, industria extractivă s-a diminuat cu 1,5%.

Potrivit INS, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 3,9%, în iunie 2024, pe fondul scăderilor din cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,5%), industria prelucrătoare (-3,8%) şi industria extractivă (-3,3%).

În acelaşi timp, producţia industrială, ca serie ajustată, a crescut cu 0,5%, datorită industriei prelucrătoare (+1,3%). La polul opus s-au situat producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă, cu scăderi de 5,4%, respectiv de 2,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Digi lovește din nou în concurență și face încă o mutare strategică pe piața din Spania
Filiala spaniolă a grupului Digi Communications din România își extinde operațiunile în Spania, a doua sa piață după România, și a lansat o platformă dedicată de televiziune cu plată cu......
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale ...
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...