În iulie, comparativ cu iunie, cele mai mari creşteri lunare ale producţiei industriale au fost raportate în Croaţia (4,9%), Portugalia (3,6%) şi Danemarca (3,5%) iar cele mai semnificative scăderi în România (minus 3,3%), Estonia (minus 2,9%) şi Letonia (minus 2,1%).
În UE, producţia de energie a scăzut în iulie comparativ cu luna precedentă cu 1,1%, în timp ce producţia de bunuri de capital a înregistrat un avans de 1,5%, iar cea de bunuri durabile (care pot fi utilizate în mod repetat pe perioade lungi) a crescut cu 1,2% şi cea de bunuri de consum non-durabile (cele destinate a fi consumate imediat) a urcat cu 0,1%.
Comparativ cu iulie 2018, producţia industrială a scăzut cu 2% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană.
Cele mai mari creşteri anuale ale producţiei industriale în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, au fost raportate în Ungaria (8,7%), Danemarca şi Lituania (ambele cu 5,1%), cel mai semnificativ declin fiind înregistrate în Estonia (minus 5,4%), Germania (minus 5,3%) şi România (minus 5,2%).
În UE, producţia de bunuri de capital a scăzut în iulie, comparativ cu perioada similară din 2018, cu 2,6%, producţia de bunuri pentru consum intermedia a înregistrat un declin de 2,2, producţia de energie a scăzut cu 1,7%, în timp ce producţia de bunuri durabile a înregistrat un avans de 1,8%, iar cea de bunuri non-durabile a urcat cu 2,3%.
Analiştii avertizează că perspectivele privind evoluţia PIB-ului în zona euro şi în Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2019 sunt afectate de scăderea producţiei industriale, deoarece escaladarea tensiunilor comerciale globale afectează negativ sectorul industrial.
Atât în Uniunea Europeană, cât şi în zona euro, Produsul Intern Brut a crescut cu 0,2% în trimestrul al doilea al acestui an, comparativ cu trimestrul precedent. Aceasta după ce, în primul trimestru din 2019, faţă de ultimul trimestru din 2018, PIB-ul a crescut cu 0,4% în zona euro şi cu 0,5% în Uniunea Europeană, a informat recent Oficiul European de Statistică (Eurostat).