“Prețurile crescute la energie reprezintă în continuare un subiect care se află în atenția Comisiei Europene și a Miniștrilor Energiei. Analiza diferitelor posibilități de optimizare a design-ului actual al pieței de energie este de interes pentru România în vederea asigurării unui preț accesibil pentru consumatori. În acest sens, România susține în continuare explorarea posibilității de decuplare a prețului la energie electrică de prețul la gaze naturale, arhitectură care ar permite limitarea efectului de contagiune a creșterii prețului la gaze naturale asupra prețului la energie. Comisia Europeană a indicat că va realiza un studiu de impact cu privire la diferite măsuri de optimizarea a designului pieței de energie electrică”.
Așa scrie în comunicatul de presă al Ministerului Energiei emis după ce Comisia Europeană a adoptat, cu excepții, măsurile din planul de reducere a consumului de gaz cu 15%, de către fiecare țară, subiect despre care puteți citi MAI MULTE AICI.
Anunțul Executivului de la București vine în aceeași zi cu unul similar făcut de Grecia. Guvernul grec a pus la punct o serie de propuneri destinate să reducă influenţa creşterii explozive a preţurilor la gaze naturale asupra preţurilor la energie electrică
Potrivit unui document consultat de Bloomberg News, conform planurilor Guvernului de la Atena, electricitatea produsă din surse regenerabile, în hidrocentrale şi centrale nucleare, va fi regrupată într-o categorie distinctă iar pentru electricitatea produsă din combustibili fosili, preţul va fi stabilit separat. Propunerea va duce la venituri mai mici pentru energia curată, ca urmare a unor costuri de producţie mai mici.
„Aceasta ar putea asigura o reducere cu aproximativ 50% a preţurilor la electricitate, având în vedere că sursele precum gazele naturale au o pondere de doar o treime din mixul energetic, o pondere care va continua să scadă pe măsură ce tranziţia energetică va accelera”, se arată în documentul consultat de Bloomberg.
Prima categorie va furniza aproximativ două treimi din cererea de electricitate la un cost mai mic, în timp ce a doua categoria va furniza restul, ceea ce va duce la scăderea preţului general al electricităţii. Costul mediu al producţiei de electricitate este cu până la 60% mai mic decât preţul de pe piaţă, susţine Guvernul de la Atena.
Propunerea Greciei a fost comunicată şi restului statelor UE înaintea reuniunii miniştrilor europeni ai Energiei de azi.
Bloomberg precizează că autorităţile din Marea Britanie au şi ele în vedere o serie de propuneri similare în procesul de reformă a pieţei electricităţii. De asemenea, Spania şi Portugalia au plafonat preţul gazelor, în încercarea de a limita costurile pentru consumatori.
Pe piața europeană, prețul la electricitate se stabilește pe baza principiului „costului marginal”, care presupune că prețul de referință este prețul ultimei capacități de producție utilizate pentru echilibrarea rețelei, care în prezent este cel al centralelor pe gaze.