Disputa dintre cele două părţi a izbucnit în vară. România a cerut Enel să plătească compensaţii în valoare de 715 milioane de euro şi daune nespecificate suplimentare, pentru presupuse încălcări ale contractului privind achiziţionarea de către compania italiană a unui nou pachet de 13,3% din acţiunile Electrica Muntenia Sud.
În luna iulie, Gabriel Dumitraşcu, directorul Direcţiei Privatizare şi Administrare din cadrul Departamentului pentru Energie, a declarat că Electrica cere despăgubiri de 1,5-2 miliarde de euro în total, investitorilor care au cumpărat filiale ale Electrica şi nu şi-au îndeplinit obligaţiile din contractele de privatizare. Este vorba despre Enel, CEZ (Cehia) şi E.ON (Germania).
Anul trecut guvernul de la Bucureşti a aprobat exercitarea opţiunii de vânzare de către stat prin Electrica SA conform contractului de privatizare din 2007. Intenţia autorităţilor era să vândă un pachet de 13,7% din acţiunile Electrica Muntenia Sud, urmând să încaseze aproximativ 375 milioane euro.
Enel S.p.A a achiziţionat în 2007 un pachet majoritar de 64,4% din capitalul societăţii româneşti Electrica Muntenia Sud (EMS).