România continuă proiectul centralei cu reactoare mici modulare (SMR) americane de la Doicești
Astfel, după decizia de azi, Nuclearelectrica va vota, la viitoarea ședință AGA a companiei de proiect a centralei de la Doicești RoPower Nuclear, aproarea încheierii contractului FEED (Front End Engineering Design) faza 2, adică faza a doua a programului de proiectare și inginerie pentru centrala de la Doicești. care va fi derulat de compania americană Fluor, cu NuScale subcontractor. Contractul are o valoare estimată la 150 de milioane de dolari.
Tot azi, acționarii Nuclearelectrica au decis și majorarea plafonului de împrumut pe care compania îl va acirda RoPower, până la 243 de milioane de dolari, care va fi acordat însă “numai in măsură in care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului SMR de la Doicesti din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii actionariatului RoPower Nuclear, sau imprumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) si, oricum, numai pana la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare;
Ro Power Nuclear, companie deținută în proporții egale de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas are ca scop construirea unei centrale nucleare la Doicești, în județul Dâmbovița, formată din șase reactoare mici modulare (SMR) cu tehnologie dezvoltată de NuScale – controlată de Fluor Corp. – cu o capacitate totală de 462 MW.
Primul modul al centralei ar urma să fie funcțional la finalul anului 2029.
NuScale Power a anunţat toamna trecut că a convenit cu asociația municipiilor din Utah să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei, de tipul celui care ar fi urmat să fie pus în funcțiune în România, din cauza costurilor prea ridicate. Costul energiei ar fi urmat să ajungă la 89 de dolari/MWh, ceea ce pentru municipalități, cele care urmau să consume energia, a fost prea mult.
NuScale a anunțat atunci că proiectul, singurul SMR care a primit aprobare de la reglementatorul american pentru energie nucleară, va continua, cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali.
NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.