Clasamentul a fost realizat de platforma de educație Crypto Head.
Cercetarea a aprofundat mai mulți factori care au un impact asupra criptomonedelor din întreaga lume, cum ar fi interesul public, poziția juridică a guvernului, respectiv dacă acestea pot fi sau nu utilizate în bănci. Totodată, studiul a luat în calcul și numărul de proprietari de monede digitale, precum și numărul de căutări online despre criptomonede. Un alt element important a fost accesibilitatea Bitcoin, Dogecoin și a altor monede digitale, în special prevalența bancomatelor criptografice.
Prin combinarea scorurilor pentru toate aceste categorii, Crypto Head a formulat un „scor de criptomonede” (format din zece puncte) pentru 200 de țări și teritorii din întreaga lume.
Un bancomat de criptomonede funcționează într-un mod foarte asemănător cu un bancomat normal, cu excepția faptului că este conectat la un cont de criptomonede și nu la o bancă. Dispozitivul permite oamenilor să cumpere criptomonede cu numerar și cu cardul de debit sau de credit. Unele sunt bidirecționale și permit, de asemenea, vânzarea de monede digitale în schimbul de numerar.
SUA este cea mai „pregătită” țară din lume în materie de criptomonede și domină de departe și topul în funcție de numărul ATM-urilor, cu 17.436 de unități. Pe locul 2 se află Canada, cu 1.464 de ATM-uri, urmată de Marea Britanie (200 de unități) și Austria, cu 157.
România are, potrivit sursei citate, 86 de ATM-uri cripto, înaintea Republicii Cehe, următoarea clasată, cu 68 de astfel de unități sau a Italiei (locul 11 – 65 de ATM-uri) și Germaniei (locul 14 – 53 de ATM-uri).
Una dintre preocupările legate de rețeaua tot mai mare de bancomate pentru monede digitale este că acestea pot fi folosite pentru spălarea banilor. Chiar dacă nu au fost publicate statistici solide cu privire la această activitate, autoritățile din unele state iau problema în serios. În Vancouver, Canada, unde a fost amplasat primul bancomat cripto, au avut loc discuții privind interzicerea acestora, cauza directă fiind preocupările legate de spălarea banilor.
Interesul pentru criptomonede după numărul de căutări pe Google a crescut cel mai mult în România
În ultimul an, românii au fost cei mai interesați de criptomonede, numărul de căutări pe Google fiind de 7.635 la 100.000 de locuitori, cu creșterea cea mai mare la nivel global, de 331,3% față de anul precedent.
Dacă România ocupă locul 9 în lume după numărul de ATM-uri cu criptomonede, în ceea ce privește scorul general care arată cât de pregătită este țara noastră pentru criptomonede și ia în calcul toți indicatorii, ne clasăm pe locul 33 în lume, cu un total de 5,1 puncte, la egalitate cu Austria.
Cum aminteam și mai sus, SUA are cel mai înalt scor (7,4 puncte), urmate de Cipru (6,47) și Singapore (6,3).