România datorează peste 342 de milioane euro statelor în care au fost trataţi români. Datoriile faţă de Germania şi Spania sunt peste jumătate din această sumă

România a intrat în 2024 cu datorii totale de peste 342 de milioane de euro către statele în care au fost trataţi asiguraţii români. 38% din această sumă e doar datoria pe care România o are faţă de Germania, arată analiza Economica.net pe baza datelor CNAS.
Cristina Şomănescu - mie, 09 oct. 2024, 22:17
România datorează peste 342 de milioane euro statelor în care au fost trataţi români. Datoriile faţă de Germania şi Spania sunt peste jumătate din această sumă

România avea o datorie totală de peste 342 de milioane de euro la finalul anului 2023 către statele membre ale UE, ale Spaţiului Economic European (SEE), către Confederaţia Elveţiană, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, arată datele CNAS obţinute de Economica.net. Suma totală datorată de România a urcat cu circa 29% faţă de nivelul acesteia de la începutul anului 2023, arată datele CNAS comparate de Economica.net.

O mare parte a debitelor acumulate se datorează faptului că bugetul CNAS pentru prestaţii medicale acordate în baza documentelor internaţionale, aprobat în intervalul 2018 – 2023, s-a situat cu mult sub nivelul sumelor facturate de către statele creditoare în aceeaşi perioadă, arată CNAS.

Germania, Spania şi Italia sunt statele cărora le datorăm cele mai mari sume, arată analiza Economica.net pe baza datelor CNAS.

Cum trebuie interpretate aceste date

Informaţiile transmise de statele membre UE privind sumele pe care le datorează România sunt încă în procesare. Volumul mare de informaţii procesate a determinat Comisia de Audit a CNAS să stabilească termenul de raportare pentru situaţia creditelor şi debitelor la 31 decembrie 2023 la data de 31 iulie 2024. În consecinţă, restul datorat poate să scadă după finalizarea procesării tuturor datelor primite de la statele UE, spune CNAS.

Cum a cheltuit CNAS banii alocaţi pentru 2023 plăţii serviciilor medicale primite de români în străinătate

Bugetul alocat Caselor de Asigurări de Sănătate pentru prestaţii medicale acordate în baza documentelor internaţionale a depăşit 362 de milioane de lei în 2023.

Peste 98% din acest buget a fost folosit pentru plata serviciilor medicale acordate în baza documentelor de deschidere de drepturi către statele creditoare din UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, arată analiza Economica.net pe baza datelor CNAS.

  • 1,41% din acest buget a fost folosit pentru efectuarea plăţii către asiguraţii români care au primit servicii medicale pe teritoriul statelor membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, servicii medicale achitate de către aceştia;
  • 0,21% din buget pentru achitarea sumelor câştigate în instanţă de persoanele îndreptăţite, reprezentând contravaloarea serviciilor medicale acordate pe teritoriul statelor membre UE/SEE/Confederaţia Elveţiană/ Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord;
  • 0,17% din acest buget a fost folosit pentru efectuarea plăţii serviciilor medicale acordate în baza documentelor de deschidere de drepturi către statele creditoare cu care România are încheiate acorduri în domeniul sănătăţii.

Plăţile făcute de CNAS în 2023 către statele creditoare în funcţie de tipul documentului care a deschis dreptul la prestaţii  medicale:

Defalcat, pentru servicii medicale acordate în perioada şederii temporare (servicii acordate în baza CEASS/CIP/SED similar) au fost achitate 10.357 de formulare E 125/SED similar, contravaloare acestora fiind de 114,5 milioane de lei.

Pentru tratament planificat autorizat (servicii acordate în baza E112/S2/SED similar) au fost achitate 520 de formulare E 125/SED similar, contravaloare acestora fiind de 40,4 milioane de lei, arată datele CNAS obţinute de Economica.net.

Pentru servicii medicale acordate asiguraţilor cu reşedinţa pe teritoriul altui stat membru UE/SEE/Elveţia (servicii acordate în baza E106/E109/E121/S1/SED similar) au fost achitate 39.369 de formulare E 125/E127/SED similar, contravaloare acestora fiind de 200,7 milioane de lei, arată analiza Economica.net pe baza datelor CNAS.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
Nuclearelectrica anunță oprirea controlată a Unității 1 de la CNE Cernavodă
SN Nuclearelectrica S.A. anunță că Unitatea 1 a CNE Cernavodă va fi oprită controlat în seara zilei de 10.10.2024....
Statele UE au convenit să acorde un nou împrumut Ucrainei în valoare de 35 de miliarde de euro – surse Reuters
Statele UE au convenit să acorde un nou împrumut Ucrainei în valoare de 35 de miliarde de euro – surse Reuters
Ambasadorii statelor membre ale UE au aprobat miercuri o contribuţie a blocului comunitar de 35 de miliarde de euro pentru ...
Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry din Beclean, în valoare de peste 300.000 de euro
Restart Energy a finalizat un proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry din Beclean, în valoare de peste 300.000 ...
Restart Energy a finalizat montarea unui proiect fotovoltaic pentru compania Fileca Industry în valoare de peste 300 000 ...
Ciolacu: Nu va fi nicio creștere de cotă de TVA în 2025
Ciolacu: Nu va fi nicio creștere de cotă de TVA în 2025
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a dat miercuri asigurări că "nu va fi nicio creştere de cotă de TVA" anul viitor.