România de poveste: Un fost miner din Banat are cele mai frumoase flori de mină VIDEO
Crescute in inima pământului în milioane de ani, tăcute şi reci, sculptate de natură şi divinitate în forme perfecte şi în culori parcă ireale îşi etalează frumuseţea în Casa Binelui. Adică în locuinţa mineralogului Constantin Gruescu, cel care le-a adus la lumină pentru a fi admirate.
„Bunicii mei au lucrat la mină. Ne jucam copiii de-a mineritul, căutam bucăţi de pirită. Îmi erau dragi mineralele de mic copil, mergând cu tata în excursie vedeam forme colorate de calcite şi le ţineam acasă într-un colţ şi mama mă încuraja”, a declarat Constantin Gruescu.
Pasiunea pentru nestematele din întuneric a devenit şi mai puternică odată cu vârsta. Tehnician miner, de meserie, nea Costică, aşa cum îi spun prietenii a adunat fiecare piatră găsită în măruntaiele pământului. În 60 de ani a strâns mii de cristale, fiecare cu povestea lui.
„Am dat un cuarţ roz Elenei Ceauşescu. Şi un ametist”, a spus acesta.
Însă, trei zile mai târziu secretara de partid i-a înapoiat lui nea Costică cuarţul ce fusese destinat Elenei Ceuşescu, pe motiv că montura pietrei nu a fost terminată la timp. Gruescu spune că motivul respingerii ar fi fost însă altul: energia emanată de acest cristal nu a fost compatibilă cu caraterul Elenei Ceuşescu.
Acesta nu este însă singura piatră din colecţie care emană energie. Cuarţul din trei generaţii, unicat şi foarte important din punct de vedere geologic, are şi puteri vindecătoare. Colecţionarul spune că îndeplineşte dorinţe şi că sunt oameni care vin special la el pentru a se încărca cu energia pozitivă emanată de acestă piatră. Printre ei, Luminiţa Dobrescu, vicecampioana europeană la înot, care înainte de fiecare competiţie venea să se încarce cu energie.
Nu mai ştie câţi bani a cheltuit pentru florile nemuritoare. Nici nu mai contează de vreme ce îi aduc bucurie. I-au adus şi renume, şi recunoaştere naţională şi internaţională. Mărturie stau diplomele de onoare şi fotografiile din micul muzeu.
Florile lui nea Costică nu sunt doar frumos colorate ci şi foarte preţioase. Colecţia conţine piese rare: un ametist violet de 78 de kilograme, un citrin galben de 40 de kilograme din Brazilia, trandafirul deşertului din America de Sud şi din Sahara, macla japoneză dar şi piese unicate mondial. Tezaurul din casa binelui poate fi admirat de oricine fără a plăti vreo taxă.
Dacă ar vinde colecţia şi-ar putea face un palat. Dar la cei 88 de ani, nea Costică nu visează la un palat, ci la un muzeu. Unul la standarde europene, unde florile adunate de el o viaţă întregă să fie expuse pe măsura valorii lor şi admirate de oameni din întrega lume. A cumpărat şi un teren pe care să ridice muzeul din vis dar până acum a primit doar încurajări, despre finanţare nici vorbă. Singurul care vrea să transforme Ocna de fier în capitala europeană a cristalelor rămâne doar el, mineralogul Constantin Gruescu.