Proiectul acestei reţele de puncte de încărcare pentru automobile electrice, amplasate în parcările unor magazine aparţinând retailerului german Kaufland, a demarat în aprilie 2016 şi viza construirea în termen de un an a 10 staţii de încărcare pe axa Arad – Constanţa.
Reţeaua este funcţională şi cuprinde staţii de încărcare la Constanţa, Bucureşti, Piteşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Sebeş, Deva, Făget, Timişoara şi Arad.
Staţiile sunt puse la dispoziţie gratuit utilizatorilor, fără vreo condiţie de a fi client al retailerului care le găzduieşte, însă pe viitor va fi introdusă cel mai probabil o taxă de utilizare.
Potrivit lui Alexandru Teodorescu, managing director al Renovatio, proprietarul infrastructurii de staţii electrice de încărcare, planul companiei este de a încheia parteneriate şi cu alte firme din retail şi sectorul imobiliar – office pentru dezvoltarea reţelei de staţii electrice de încărcare la 50 de unităţi în următorii trei ani.
Staţiile permit încărcarea rapidă a automobilelor electrice, au o putere instalată de 50 KW, iar încărcarea în proporţie de 80% a acumulatorilor automobilelor cu motor electric este realizată în mai puţin de 30 de minute.
Pentru a testa această infrastructură de încărcare a automobilelor electrice, iniţiatorii proiectului au organizat o caravană de automobile electrice, care a luat startul vineri din Bucureşti şi va ajunge la Timişoara.
Numărul autoturismelor hibride şi electrice vândute în România, în primele şapte luni ale anului, a crescut cu 62,09%, până la 402 unităţi, comparativ cu 246 de exemplare consemnate în aceeaşi perioadă a anului anterior, cea mai comercializată marcă pe acest segment fiind Toyota, cu 258 de unităţi, arată datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA), consultate de AGERPRES.
Conform datelor oficiale, în perioada ianuarie – iulie 2016, vânzările de autovehicule ecologice au reprezentat echivalentul a 0,7% din totalul autoturismelor noi comercializate la nivel naţional