România devansează Germania și devine al doilea cel mai mare exportator de orz al blocului european

Deși pe un trend negativ al exporturilor estimate pentru anul comercial 2022/2023, România a reușit până acm , în acest an comercial, să devanseze Germania la exporturile de orz. Am devenit al dolea cel mai mare furnizor european pe piețele de export, după Franța. Pentru acest an agricol, estimările privind producția nu sunt îmbucurătoare. Comisia Europeană estimează un minus de 22% al randamentului la hectar față de anul trecut.
Alina Stanciu - sâm, 07 mai 2022, 21:56
România devansează Germania și devine al doilea cel mai mare exportator de orz al blocului european

Cu aproximativ două luni înainte de finalul acestui an comercial agricol, România stă confortabil pe poziția a doua între statele membre în funcție de cantitățile de orz exportate peste granițele blocului comunitar. Este o premieră pentru fermierii români care nu au reușit în ultimii zece ani o astfel de perdormanțăDin datele Comisiei Europene, traderii au livrat deja 1,6 milioane de tone de orz românesc, mai mult decât în tot anul comercial anterior. Am devansat astfel Germania care a exportat 1,1 milioane de tone, dar și nu și Franța, liderul tradițional al acestei piețe, care a vândut 2,9 milioane de tone. Pe total, UE a exportat 6,6 milioane de tone de orz.

„Exporturile de orz din UE sunt estimate la 7,6 milioane de tone în anul de producție 2021/22. În prima jumătate a anului de comercializare, exporturile de orz din UE au înregistrat o creștere substanțială în comparație cu aceeași perioadă din anul comercial 2020/21, determinată de îmbunătățirea poziției de export a Franței pe piața chineză, beneficiind de disputa comercială dintre China și Australia din mai 2020. De asemenea, România și-a crescut exporturile către Orientul Mijlociu (Turcia, Iordania, Irak, Israel, Iran, Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Liban) și Africa de Nord (Tunisia și Libia). Deși exporturile statelor baltice către Arabia Saudită au scăzut brusc, au fost expediate volume mai mari către Algeria. Exporturile germane către Algeria și Turcia au crescut, de asemenea, în timp ce Bulgaria a exportat mai mult către Israel și Turcia. În ciuda startului puternic și a posibilității de a obține o mică parte din cererea globală (acoperită anterior de Rusia și Ucraina), se anticipează că dinamica exporturilor va încetini în a doua jumătate a anului de comercializare, deoarece transporturile mai ieftine din Australia și Argentina, stocurile interne reduse și oferta mai mică din UE vor exercita presiuni asupra exporturilor”, se arată și într-o analiză a Departamentului pentru Agricultură a SUA.

Anul trecut, România a avut o cotă de 10,6% pe piața de export de a orzului, cu 1,12 milioane de tone de orz livrate în state precum Arabia Saudită (504,7 milioane de tone), Tunisia ( 149,8 mii tone), Iran (129,6 mii tone) și Iordania (129,4 mii de tone).

Am fost astfel al treilea cel mai mare exportator european după Franța care a livra 3,89 milioane de tone și Germania – 2 milioane de tone.

Din datele Institutului Național de Statistică, în anul calendaristic trecut, România a exportat orz ( inclusiv comerțul intracomunitar) în valoare de 422,2 milioane de euro, fiind al șaptelea cel mai exportat produs agroalimentar al României. Fermierii locali au produs anul trecut 1,8 milioane de tone.

Producție mai mică anul acesta – minus 22% față de anul anterior

Pentru anul agricol 2022/2023 însă progozele nu sunt așa de optimiste. Conform estimărilor Comisiei Europene, producția medie la hectar în România va scădea cu 22% față de anul trecut și cu 0,9% sub media ultimilor cinci ani. Este a doua cea mai importantă scădere din UE, după Polonia ( minus 28%), în contextul în care randamentul mediu din UE este estimat să scadă cu 2,2%, până la 4,97 tone la hectar. De asemenea, se preconizează că exporturile de orz din UE vor scădea cu 4%, până la 7,3 milioane de tone, în perioada 2020/23.

USDA estimează  o scădere a exporturilor în principal din România, Franța și Germania, care sunt cei mai mari exportatori de orz din blocul comunitar. Pe de o parte, oprirea exporturilor în regiunea Mării Negre deschide oportunități pentru UE de a capta o cerere suplimentară și de a-și crește exporturile de orz către piețe precum China, Africa de Nord și Orientul Mijlociu (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Oman și Iran). Creșterea ar putea fi însă stagnată de evoluția prețurilor din Europa, mai mari decât cele din Australia, un alt furnizor important de orz al lumii. Orzul din UE și-ar putea vedea competitivitatea erodată și mai mult dacă rutele de transport maritim din Marea Neagră se redeschid în anul comercia 2022/23.

Suprafața cultivată cu orz este prognozată să crească moderat, ajungând la 10,5 milioane de hectare în anul de producție 2022/23, în timp ce producția blocului comunitar ar urma să ajungă la 52,4 milioane de tone, în ușoară scădere față de 2021/22. Principalii producători din UE, cu excepția Danemarcei, Poloniei și Bulgariei, sunt așteptați să își mărească plantațiile de orz, după reducerea înregistrată în majoritatea statelor membre ale UE în anul comercial 2021/22, când suprafața de orz a scăzut la 10,3 milioane hectare.

În Franța, cel mai mare producător de orz din UE, condițiile de însămânțare și de creștere au fost bune bune până acum, iar sezonul culturilor de primăvară a început bine.

Te-ar mai putea interesa și
Proteste ale sindicaliştilor de la Fabrica de Pulbere Făgăraş în Bucureşti, în perioada 25 – 29 noiembrie
Proteste ale sindicaliştilor de la Fabrica de Pulbere Făgăraş în Bucureşti, în perioada 25 – 29 noiembrie
Membrii Sindicatului Liber Nitramonia Rompiro Făgăraş vor protesta zilnic, în perioada 25 - 29 noiembrie, în faţa Ministerului Economiei şi a Companiei Naţionale Romarm, pentru a-şi arăta......
Întâlnire între Cătălin Predoiu și ministrul austriac de Interne Gerhard Karner. Cei doi au discutat despre următoarea reuniune privind extinderea spațiului Schengen și asigurarea securității frontierelor UE
Întâlnire între Cătălin Predoiu și ministrul austriac de Interne Gerhard Karner. Cei doi au discutat despre următoarea ...
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, şi ministrul federal de Interne al Republicii Austria, Gerhard Karner, ...
Austria: Negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie intră în etapa oficială, anunţă cancelarul Nehammer
Austria: Negocierile pentru formarea unui guvern de coaliţie intră în etapa oficială, anunţă cancelarul Nehammer
Cele trei partide austriece care au explorat posibilitatea formării unei coaliţii de guvernare au convenit să lanseze ...
Transfond / RoPay – Sistemul de plăţi instant va ajunge la 18 participanţi în această săptămână
Transfond / RoPay – Sistemul de plăţi instant va ajunge la 18 participanţi în această săptămână
Transfond - Sistemul de plăţi instant va ajunge la 18 participanţi, după includerea unei bănci la finalul acestei săptămâni, ...