România devine un nou hub al Europei pentru electrocasnice. Produsele de aici merg la export, românii cumpără branduri mari

Producţia în creştere de electrocasnice din România ne transformă în noul hub al acestei industrii în Europa. Deşi românii preferă să cumpere aparatură din export, produsele made în România ajung în Italia, Franţa, Germania, Rusia sau Turcia. 
Alina Stanciu - joi, 01 dec. 2016, 21:45
România devine un nou hub al Europei pentru electrocasnice. Produsele de aici merg la export, românii cumpără branduri mari

Cu o producţie cu peste 5% mai mare de frigiderele şi congelatoare şi un plus de peste 3% la echipamentele de gătit de mari dimensiuni (cuptoare, maşini de gătit etc) în 2016 faţă de anul anterior, România devine „un hub al producţiei de electrocasnice din Europa”, arată ultimul raport al companiei de cercetare Euromonitor Internaţional consultat de ECONOMICA.NET.

Compania de cercetare estimează pentru acest an o producţie de 435.300 de echipamente de gătit de dimensiuni mari, faţă de 421.200 cu un an în urmă, în timp ce în cazul aparatelor de refrigerare (în special frigidere şi congelatoare) producţia va depăşi 2 milioane de unităţi, faţă de aproximativ 1,9 milioane de unităţi anul trecut. 

Cel mai mare producător european de astfel de echipamente este în momentul de faţă Polonia, care a raportat anul acesta cea mai mare creştere a producţiei la nivel global, alături de Indonezia. Cu toate acestea, cele mai multe electrocasnice se fabrică în Asia.

 

(click pe imagine pentru a o putea vizualiza la dimensiunea maxima) 

SURSA: Euromonitor International

Arctic – cel mai mare producător din România

Cel mai mare jucător de pe piaţa locală de electrocasnice, cu afaceri de 1,7 miliarde de lei anul trecut şi afaceri atât pe zona de producţie cât şi de retail, este Arctic. Compania deţinută din 2002 de turcii de la Arcelik  produce la Găeşti, în judeţul Dâmboviţa, în jur de 1,9-2 milioane de frigidere şi congelatoare pe an şi are în plan investiţii într-o nouă unitate la Ulmi, la ieşitea din Târgovişte, unde va fabrica maşini de spălat.

Potrivit estimărilor Euromonitor, Arctic deţine o cotă de 72,4% din producţia de electrocasnice mari din România (în volum) şi 87,6% din producţia de maşini frigorifice.

Potrivit informaţiilor companiei, din 2013 când a finalizat o investiţie de 21,9 milioane de euro într-o nouă linie de producţie la Găelti, Arctic este cea mai mare unitate de productie de aparate frigorifice din Europa. 85% din producţia de frigidere este directionata însă la export, în peste 60 de ţări din Europa, Africa si Asia.

Suedezii de la Electrolux controlează producţia de maşini de gătit mari

Cu o cotă de piaţă estimată la 17,3% anul acesta faţă de 17,6% anul trecut, Electrolux este al doilea cel mai mare producător de electrocasnice mari din România. Producătorul suedez este acţionarul majoritar al fabricii Electrolux Satu Mare  unde produce o gamă variată de electrocasnice şi accesorii, precum maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat. Astfel, din datele Euromonitorul, producătorul suedez fabrică 100% din echipamentele de gătit de mari dimensiuni realizate în România.

Electrolux Satu Mare a raportat anul trecut, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, o cifră de afaceri de 427,9 milioane de lei.

Românul cumpără din import. Producţia din România ajunge peste graniţe

Din date Euromonitor, electrocasnicele (maşini de gătit, frigidere, congelatoare) fabricate în România ajung cu precădere la export, în ţări precum Italia, Franţa, Germania, Rusia sau Turcia.  Spre exemplu, în 2015, din cele aproximativ 421,2 mii de maşini de gătit mari produse pe plan local, 302,7 mii au ajuns la export (aproximativ 72%), principalele ţări de destinaţie fiind Italia, Germania, Franţa, Rusia.

Aceasta în timp ce românii preferă marfa de import. „Brandurile internaţionale celebre se bucură de mai multă încredere, sunt considerate mai durabile şi de mai bună calitate de către români. Astfel, Philips şi Bosh rămân cele mai populare mărci de electrocasnice în 2016. Arctic este cel mai de succes brand local . Este foarte bine cunoscut, respectat şi distribuit prin toate canalele de distribuţie. Cu toate acestea, cea mai mare parte din produsele Arctic fabricate în România sunt exportate”, susţin analiştii Euromonitor.

Compania de cercetare estimează piaţa electrocasnicelor din România la 2,8 miliarde de lei în 2016, cu 6% peste valoarea raportată anul trecut. Vânzările de electrocasnice mari sunt estimate la 1,8 miliarde de lei, cu 6,5% mai mult decât în 2015 , iar piaţa electrocasnicelor mici va ajunge la 1 miliard de lei cu 5,% peste nivelul raportat în 2015.

Cea mai mare cotă din piaţa electrocasnicelor în volum (12,9%) o deţine BSH Hausgeräte GmbH, producătorul brandului Bosh şi cel mai mare jucător pe piaţa produselor electrocasnice la nivel global. Urmează Philips cu 11,6%, grupul francet SEB (tefal, Moulinex, Rowenta etc) cu 10,7% şi Arcelik (Arctic) cu 6,3%.

„Vânzările de aparate electrocasnice vor continua să crească atât în volum cât şi în valoare. Veniturile disponibile ale populaţiei vor continua să crească, iar varietatea de produse de pe piaţă va fi tot mai mare atât în ceea ce priveşte categoriile de preţ cât şi caracteristicile produselor şo designnul acestora. Clienţii vor co cumpăra tot mai mult online, iar cererea de echipamente  de conecatre se va intensifica generată de lansarea unor produse tot mai sofisticate”, susţin analiştii Euromonitor.

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...