România, disponibilă să împărtăşească Poloniei experienţa privind scutul antirachetă

România este disponibilă să împărtăşească Poloniei experienţa acumulată în contextul instalării elementelor sistemului de apărare antirachetă, poziţia fiind exprimată de secretarul de stat în MAE, Bogdan Aurescu, lui Stanislaw Koziej, consilierul pe probleme de securitate al preşedintelui polonez.
Economica.net - lun, 18 iun. 2012, 19:48
România, disponibilă să împărtăşească Poloniei experienţa privind scutul antirachetă

Cei doi oficiali au avut luni o întrevedere în care, potrivit unui comunicat MAE transmis MEDIAFAX, Aurescu a „a exprimat disponibilitatea României de a împărtăşi Poloniei experienţa acumulată în contextul instalării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului de apărare antirachetă”.

Pe agenda întâlnirii au fost probleme de actualitate de pe agenda de securitate, cu accent pe deciziile Summit-ului NATO de la Chicago şi consolidării Politicii de Securitate şi Apărare Comune a Uniunii Europene (PSAC).

Bogdan Aurescu a evidenţiat că Summit-ul de la Chicago a consolidat relevanţa globală a NATO, reînnoind vitalitatea legăturii transatlantice. El a arătat că, urmare deciziei Aliaţilor de declarare a capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă, Alianţa va beneficia de capabilităţi îmbunătăţite, pe lângă cele tradiţionale reprezentante de palierul nuclear şi convenţional, relatează comunicatul MAE.

De asemenea, oficialul român a apreciat eforturile poloneze pe linia consolidării PSAC a UE, reiterând intenţia României de a menţine o contribuţie semnificativă atât pe palierul operaţional, cât şi conceptual, referindu-se, în context, la necesitatea modernizării Strategiei Europene de Securitate din 2003. De asemenea, a exprimat interesul ţării noastre pentru dezvoltarea dialogului şi cooperării în acest domeniu cu Polonia.

La rândul său, consilierul polonez pe probleme de securitate a confirmat dorinţa Poloniei de aprofundare a cooperării cu ţara noastră în cadrul Parteneriatului Strategic, remarcând convergenţa poziţiilor şi intereselor de securitate ale celor două state.

În context, a subliniat importanţa menţinerii relevanţei operaţionale a NATO şi a împărtăşit evaluarea părţii române în ceea ce priveşte importanţa declarării la Chicago a capabilităţii interimare a Alianţei în domeniul apărării antirachetă. Oficialul polonez a exprimat disponibilitatea de a coopera strâns cu partea română în vederea revizuirii Strategiei Europene de Securitate, mai evidenţiază comunicatul MAE.

Potrivit planurilor SUA de dezvoltare a scutului antirachetă în zona Europei, interceptorii din România, din baza de la Deveselu, ar urma să fie pe deplin pregătiţi de funcţionare în 2015, iar cei din Polonia ar urma să fie instalaţi într-o fază ulterioară a programului, până în 2018.

Te-ar mai putea interesa și
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 de cetăţeni, adică 23,29% din numărul celor înscrişi în listele......
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai intră în segmentul SUV-urilor electrice cu trei rânduri de scaune cu Ioniq 9
Hyundai Ioniq 9 este primul SUV electric cu trei rânduri de scaune al companiei din Coreea și vizează un segment aflat ...