Viceprim-ministrul Borc a apreciat proiectele curente comune, printre care derularea Acordului semnat la Viena, la 15 septembrie 2015, între AIEA şi ICN Piteşti pentru aprofundarea cooperării în domeniul sprijinului ştiinţific şi tehnic oferit statelor membre AIEA în domeniul siguranţei şi securităţii internaţionale, dar şi înfiinţarea unui Centru de Excelenţă dedicat managementului deşeurilor radioactive la Cernavodă, demarată de Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei, remis joi AGERPRES.
De asemenea, demnitarul român a discutat şi despre continuarea colaborării cu AIEA pentru dezvoltarea abilităţilor profesionale şi a expertizei, în scopul de a gestiona în mod corespunzător deşeurile radioactive, pe parcursul întregului proces, de la practica de generare, la tratament şi în cele din urmă la eliminare şi depozitare finală.
Costin Borc a reamintit ca România acordă o importanţă deosebită sectorului nuclear, evidenţiată atât de ponderea semnificativă a energiei nucleare în totalul producţiei de energie electrică (aproximativ 20%), cât şi de existenţa unei infrastructuri interne pe întreg ciclul de combustibil nuclear.
‘România este un partener tradiţional al AIEA în domeniul pregătirii experţilor nucleari din statele membre, prin intermediul programelor de Cooperare Tehnică, vizita lui Yukiya Amano reprezentând o confirmare a relaţiilor deosebit de strânse dintre ţara noatră şi AIEA. Totodătă, este o recunoaştere a faptului că România are cele mai înalte standarde de siguranţă şi securitate nucleară, dar şi expertiză în domeniu’, spun reprezentanţii Ministerului Economiei.
În cadrul vizitei, Yukiya Amano a lansat invitaţia ca România să participe la conferinţa de securitate nucleară ce va avea loc în luna decembrie 2016.