Conform studiului citat, situaţia libertăţii economice în România s-a deteriorat ca urmare a impactului ridicat al corupţiei, a unui management deficitar al resurselor statului şi a îngreunării activităţii mediului de afaceri. Punctajul ţării noastre este de 64,4, cu 0,3 mai mic decât în 2010.
Însă acelaşi lucru s-a petrecut la nivel mondial, astfel încât în clasament România a urcat o poziţie, pe locul 62. La nivel european ocupăm poziţia 28 din 43 de state.
Indicatorul libertăţii economice este calculat în funcţie de zece criterii. Cinci dintre acestea s-au înrăutăţit în cazul României, două au avut o evoluţie pozitivă, iar trei au stagnat.
Libertatea faţă de corupţie, cheltuielile guvernamentale, libertatea de afaceri, libertatea monetară şi cea comercială au înregistrat o înrăutăţire a scorului, în timp ce libertatea fiscală şi cea privind piaţa muncii s-au îmbunătăţit. Economia României a stagnat la drepturile de proprietate, libertatea financiară şi libertatea de a investi.
România are scoruri peste media mondială la libertatea fiscală, cea de afaceri, monetară, a muncii, comercială, de investiţii şi financiară.
Contrar aşteptărilor, de mai multă libertate economică se bucură ţări precum Botswana (locul 33), Albania (57), Rwanda (59). În schimb, Franţa şi Polonia stau chiar mai prost decât România, locurile 67, respectiv 64.
Cea mai liberă economie a lumii este considerată cea din Hong Kong, cu 89,9 puncte, urmată de Singapore, Australia, Noua Zeelandă şi Elveţia. La polul opus, sunt Coreea de Nord, Zimbabwe, Cuba şi Libia