România, după Papua Noua Guinee în clasamentul libertăţii presei. Ţara noastră a coborât în topul mondial
Republica Moldova s-a situat pe locul 56, în coborâre cu un loc faţă de anul precedent, potrivit site-ului rsf.org.
În acest clasament care cuprinde 180 de ţări, cu una mai mult faţă de anul trecut, pe primul loc se situează Finlanda, fiind urmată în top, în ordine, de Olanda, Norvegia, Luxemburg, Andorra, Liechtenstein, Denemarca, Islanda, Noua Zelandă şi Suedia.
Ungaria se situează pe locul 64 în acest top al libertăţii presei, în timp ce Bulgaria se află pe locul 100.
În acelaşi clasament, Republica Cehă se află pe locul 13, Germania, pe 14, Polonia, pe 19, Slovacia, pe 20, Lituania, pe 32, Marea Britanie, pe 33, Slovenia, pe 34, Spania, pe 35, Serbia, pe 54, Croaţia, pe 65, Israel, pe 96, Grecia, pe 99, Rusia, pe 148, Turcia, pe 154, China, pe 175.
Pe ultimele locuri în acest loc se află Turkmenistan (178), Coreea de Nord (179) şi Eritreea, un stat din nord-estul Africii (pe locul 180)
Potrivit unui comunicat remis de RSF cu prilejul lansării acestui clasament, libertatea presei a cunoscut un declin în numeroase ţări, precum Statele Unite ale Americii, Republica Central Africană şi Guatemala, însă a cunoscut îmbunătăţiri în Ecuador, Bolivia şi Africa de Sud.
Libertatea presei a scăzut în ţări marcate de conflicte, precum Republica Central Africană, Mali şi Siria, dar şi în democraţii cu tradiţie, care însă „interpretează în mod abuziv conceptul de securitate naţională”, precum SUA, au spus reprezentanţii RSF.
Între ţările care au fost marcate de conflicte în ultimul an, fapt care a influenţat în mod negativ libertatea presei, RSF reţine şi Turcia şi Bulgaria.
Christophe Deloire, secretar general al RSF, a spus că acest clasament are la bază mai multe criterii, între care nivelul abuzurilor, asigurarea pluralismului, independenţa media, mediul şi autocenzura, legislaţia, transparenţa şi infrastructura.
RSF este o organizaţie nonguvernamentală, cu sediul central la Paris, care militează pentru libertatea presei şi pentru libertatea de exprimare în întreaga lume şi care activează de 28 de ani.