România este a doua piaţă de fuziuni şi achiziţii din regiune, foarte aproape de Polonia – Bratu, EY

11 06. 2024
intelegere 768594056754930

„În România, în primele cinci luni din 2024 faţă de primele cinci luni 2023, avem o consistenţă fantastică atât pe volum, avem 110 versus 107 tranzacţii parafate la cinci luni, dar şi pe valoare. Din perspectivă regională, este pentru al treilea an consecutiv când putem spune că România ocupă locul doi, depăşind Cehia deja. Obişnuiam să fim locul trei, după Cehia şi Polonia din punct de vedere al volumului. Iată că suntem pentru a treia oară consecutiv locul doi. Dacă piaţa românească obişnuia să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, cam ăsta era volumul tradiţional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, în prezent diferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii. Suntem pe locul al doilea, foarte, foarte aproape de Polonia”, a menţionat Iulia Bratu, la evenimentul ZF Top Tranzacţii 2024.

Ea a menţionat că valoarea medie a unei tranzacţii în România se află în jurul sumei de 40 de milioane de euro – şi se află la acest nivel de ceva vreme, însă dinamica pe tranzacţiile medii şi mari prinde din ce în ce mai mult contur, scrie Agerpres.

„Valoarea medie a unei tranzacţii în România, tichetul mediu, se află în jurul valorii de 40 de milioane de euro şi stă acolo de ceva vreme şi continuă să stea. Nu trebuie să uităm ca masa critică de tranzacţii care dă contur acestei pieţe este formată din tranzacţii medii şi mari. Vedem destul de greu şi rar trazacţii mari, iar pentru noi tranzacţii mari înseamnă 100 milioane plus. Din punctul meu de vedere, ar trebui să sărbătorim această dinamica pe tranzacţiile medii şi mari care prind din ce în ce mai mult contur”, a menţionat Iulia Bratu.

Ea a a mai spus că, în 2023, în România, s-au parafat 241 de tranzacţii. Dintre acestea, 30% au avut valoarea comunicată, iar pentru restul de 70% au fost operate estimări.

„Estimarea EY pentru valoarea pieţei totale o plasează în intervalul 6-7 miliarde de euro, iar cea de 6,5 miliarde de euro este estimarea pentru sfârşitul anului 2023. Este o piaţă dominată de investitori strategici, care execută aproape 90% din investiţii”, a mai spus Iulia Bratu.