Exportul de gaze al României este blocat de ruşi şi de bulgari

Ruşii au exclusivitate de transport gaze pe două dintre conductele ce tranzitează România, dinspre Ucraina spre Bulgaria şi Sudul Europei.  Ei nu acceptă pe altcineva care să injecteze gaze în această conductă. A treia conductă este rezervată de bulgari, cu care se duc negocieri pentru a mai ceda din capacitate
Florin Cojocaru - mie, 12 mart. 2014, 22:05
Exportul de gaze al României este blocat de ruşi şi de bulgari

Teoretic, România ar putea să exporte o mare cantitate de gaze către sudul Europei, practic, nu poate, pentru că cele trei conducte ce tranzitează Dobrogea, pe ruta Isaccea – Negru Vodă, au capacitatea rezervată pe ani înainte de state străine. Mai precis, de companii deţinute de state străine.

Potrivit explicaţiilor date de şeful Trangaz, Petru Văduva, nicio altă firmă nu poate exporta gaze pe cele trei conducte până cel mai devreme peste doi ani.

„Pe tranzit 1 (conducta 1) avem contract exclusiv de rezervare de capacitate cu Bulgargaz, până la sfârşitul lui 2016, pe tranzit 2, cu Gazprom, până la sfârşitul lui 2015, iar, pe tranzit 3, tot cu Gazprom, până la sfârşiul lui 2023. Cu bulgarii negociem să permită şi accesul altor companii la conductă, cu ruşii nu se poate rezolva nimic. Refuză oricare alt acces, e dreptul lor”, arată Văduva.

Contractele de rezervare de capacitate au fost negociate înainte de intrarea României în UE. În 2011, România, la presiunile UE ce ameninţa cu infrigement dacă nu deschidem livrările de gaze de pe cele trei conducte şi altor firme, anunţa că va denunţa înţelegerile cu ruşii şi că va organiza noi licitaţii pe rezervare de capacitate. Nimic nu s-a întâmplat însă. Potrivit directorului Transgaz, denunţarea contractelor cu ruşii ar fi produs pagube foarte mari României şi, în plus, ruşii plătesc o sumă „importantă” pentru tranzit, cuantumul acesteia constituind secret comercial.

Construcţia conductelor ce transportă gazul rusesc către sudul Europei, Bulgaria, Grecia, Turcia, Macedonia a început în 1976, s-a terminat în 1996, şi a fost plătită de ruşi în gaz. România le-a construit, pe chletuiala sa, şi, în contul lucrărilor, a primit gaz. Diametrul conductelor ce intră în ţară la Isaccea-Tulcea şi ies pe la Negru Vodă-Constanţa este între 1 şi 1,2 metri. Lungimea lor totală este de 550 de kilometri. Capacitatea lor totală este de 28 de miliarde de metri cubi. Conductele dobrogene nu fac parte din Sistemul Naţional de Transport de gaze al Transgaz, deşi compania încasează sumele pentru tranzit.

Potrivit rapoartelor Transgaz, din ultimii doi ani, compania a înregistrat pe tranzitul de gaz din conductele dobrogene, circa 60 de milioane de euro anual.

În România, mai există o conductă ce aduce gaz din Rusia, pe la Medieşul Aurit, în Satu-Mare. Aceasta nu tranzitează România, ci are punctul terminus pe teritoriul ţării noastre. România se aprovizionează cu gaze ruseşti atât prin conducta Medieşul Aurit, cât şi prin cele dobrogene.

România este legată de vest prin conducta Arad-Szeged, însă capacitatea de import este de şase ori mai mare decât cea de export. Astfel, dacă de la unguri putem aduce până la 60.000 de metri cubi pe oră, invers se pot exporta doar maximum 10.000 de metri cubi pe oră, cantitate fermă disponibilă, o cantitate relativ mică.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă de peste 3,4 milioane metri pătraţi în vederea reînceperii......
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ...
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...