Exportul de gaze al României este blocat de ruşi şi de bulgari

Ruşii au exclusivitate de transport gaze pe două dintre conductele ce tranzitează România, dinspre Ucraina spre Bulgaria şi Sudul Europei.  Ei nu acceptă pe altcineva care să injecteze gaze în această conductă. A treia conductă este rezervată de bulgari, cu care se duc negocieri pentru a mai ceda din capacitate
Florin Cojocaru - mie, 12 mart. 2014, 22:05
Exportul de gaze al României este blocat de ruşi şi de bulgari

Teoretic, România ar putea să exporte o mare cantitate de gaze către sudul Europei, practic, nu poate, pentru că cele trei conducte ce tranzitează Dobrogea, pe ruta Isaccea – Negru Vodă, au capacitatea rezervată pe ani înainte de state străine. Mai precis, de companii deţinute de state străine.

Potrivit explicaţiilor date de şeful Trangaz, Petru Văduva, nicio altă firmă nu poate exporta gaze pe cele trei conducte până cel mai devreme peste doi ani.

„Pe tranzit 1 (conducta 1) avem contract exclusiv de rezervare de capacitate cu Bulgargaz, până la sfârşitul lui 2016, pe tranzit 2, cu Gazprom, până la sfârşitul lui 2015, iar, pe tranzit 3, tot cu Gazprom, până la sfârşiul lui 2023. Cu bulgarii negociem să permită şi accesul altor companii la conductă, cu ruşii nu se poate rezolva nimic. Refuză oricare alt acces, e dreptul lor”, arată Văduva.

Contractele de rezervare de capacitate au fost negociate înainte de intrarea României în UE. În 2011, România, la presiunile UE ce ameninţa cu infrigement dacă nu deschidem livrările de gaze de pe cele trei conducte şi altor firme, anunţa că va denunţa înţelegerile cu ruşii şi că va organiza noi licitaţii pe rezervare de capacitate. Nimic nu s-a întâmplat însă. Potrivit directorului Transgaz, denunţarea contractelor cu ruşii ar fi produs pagube foarte mari României şi, în plus, ruşii plătesc o sumă „importantă” pentru tranzit, cuantumul acesteia constituind secret comercial.

Construcţia conductelor ce transportă gazul rusesc către sudul Europei, Bulgaria, Grecia, Turcia, Macedonia a început în 1976, s-a terminat în 1996, şi a fost plătită de ruşi în gaz. România le-a construit, pe chletuiala sa, şi, în contul lucrărilor, a primit gaz. Diametrul conductelor ce intră în ţară la Isaccea-Tulcea şi ies pe la Negru Vodă-Constanţa este între 1 şi 1,2 metri. Lungimea lor totală este de 550 de kilometri. Capacitatea lor totală este de 28 de miliarde de metri cubi. Conductele dobrogene nu fac parte din Sistemul Naţional de Transport de gaze al Transgaz, deşi compania încasează sumele pentru tranzit.

Potrivit rapoartelor Transgaz, din ultimii doi ani, compania a înregistrat pe tranzitul de gaz din conductele dobrogene, circa 60 de milioane de euro anual.

În România, mai există o conductă ce aduce gaz din Rusia, pe la Medieşul Aurit, în Satu-Mare. Aceasta nu tranzitează România, ci are punctul terminus pe teritoriul ţării noastre. România se aprovizionează cu gaze ruseşti atât prin conducta Medieşul Aurit, cât şi prin cele dobrogene.

România este legată de vest prin conducta Arad-Szeged, însă capacitatea de import este de şase ori mai mare decât cea de export. Astfel, dacă de la unguri putem aduce până la 60.000 de metri cubi pe oră, invers se pot exporta doar maximum 10.000 de metri cubi pe oră, cantitate fermă disponibilă, o cantitate relativ mică.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministrul Rafila: Am cumpărat circa 350 de incubatoare noi
Ministerul Sănătăţii a cumpărat circa 350 de incubatoare noi şi mai multe ambulanţe de tip ATI pentru transportul nou-născuţilor către maternităţi de grad superior, a anunţat ministrul......
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
CNPP: Numărul beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a scăzut, în octombrie, cu 2.322 persoane
Numărul total al beneficiarilor de indemnizaţie socială pentru pensionari a fost, în octombrie 2024, de 925.865 persoane, ...
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Nicolae Ciucă: Doar PNL poate sparge planul toxic dintre PSD şi AUR
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la Preşedinţia României, consideră că doar partidul pe care îl conduce ...
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
ONRC: Numărul firmelor dizolvate, în creştere cu aproape 7% în primele nouă luni din 2024
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada ...