Investitorii imobiliari au realizat în trimetrul patru al anului trecut tranzacţii de peste 1,8 miliarde de euro în principalele ţări din Europa Centrală, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi România, aproape de nivelul atins în 2007, şi cu 536 milioane de euro mai mult decât în semestrul anterior, se arată într-un studiu al companiei de consultanţă imobiliară Cushman&Wakefield. În total, în 2012 peste 3,71 miliarde de euro au fost investite în aceste ţări, sumă care reprezintă doar 59% din volumul din 2011, de 6,29 miliarde de euro, dar cu 25% peste cel din 2010.
În ultimul trimestru al anului trecut Polonia a atras 1,63 miliarde de euro, adică peste 90% din totalul din regiunea analizată. În întreg anul 2012, tranzacţiile imobiliare din Polonia au totalizat 2,8 miliarde de euro, în creştere cu 8% faţă de anul anterior. În contrast, Cehia a înregistrat o scădere a volumului tranzacţionat faţă de 2011 la 497 milioane de euro. România şi Ungaria au înregistrat de asemenea scăderi ale tranzacţiilor imobiliare faţă de anul trecut, cu volume de 255 milioane de euro, respectiv 146 milioane de euro. Slovacia, care nu a avut nicio tranzacţie în primele nouă luni, a reuşit să atragă 17 milioane de euro în trimestrul al patrulea al anului 2012.
România a urcat astfel pe poziţia a treia în regiunea analizată, în locul Ungariei.
Vânzarea centrelor comerciale Zlote Tarasy şi Manufaktura au fost cele mai mari tranzacţii ale anului în regiune, deşi preferinţele investitorilor au trecut în 2012 de la retail la spaţii de birouri. CBRE Global Investors şi AXA Real Estate au achiziţionat pachetul majoritar de acţiuni la proiectul Zlote Tarasy din centrul Varşoviei pentru 475 milioane de euro şi Union Investment din Germania a plătit 350-400 milioane de euro pentru centrul comercial Manufaktura din Lodz (Polonia).
Astfel, 37% dintre tranzacţii au vizat spaţiile comerciale, iar 45% cele de birouri. Sectorul industrial şi logistic şi-a crescut de asemenea ponderea de la 8% la 13,8%, deşi volumele s-au redus de la 881 milioane de euro în 2011 la 512 milioane de euro în 2012. Investiţiile în sectorul hotelier au reprezentat 4,2% din total.
Investitorii germani şi-au recâştigat poziţia dominantă în Europa Centrală, realizând 30% din tranzacţii (în volum), în timp ce investitorii americani şi francezi au fost implicaţi în 20%, respectiv 14% din tranzacţii (în volum). Pe de altă parte investitorii britanici şi-au pierdut locul dominant din anul anterior, în condiţiile în care 13% dintre volumul investiţiilor din 2012 a fost realizat de către aceştia.
Capitalul local a continuat să-şi crească ponderea în volumul investiţiilor, printre cei mai activi investitori fiind CPI, Proxy Finance and CTP (Cehia), Kulczyk Silverstein Properties (Polonia) şi Bea Development şi Tatra Asset Management (Slovacia). Fondul elen de investiţii Bluehouse Capital, prezent şi în România, a închis de asemenea, patru tranzacţii în Ungatria şi Cehia.
„Cu toate că volumele investiţiilor au crescut în ultimul trimestru, în special pe fondul unei activităţi în creştere în Polonia, acest lucru a fost insuficient pentru a recupera scăderile din primele nouă luni. În consecinţă, ne aşteptăm la o continuare a trendului din Polonia şi o creştere a activităţii în Cehia. Prognozăm că volumele în regiune vor creşte marginal în 2013 şi că Polonia va continua să fie favorita investutorilor”, a declarat Charles Taylor, partner în cadrul Cushman & Wakefield.