În cazul în care Federal Reserve (FED) va anunţa, cel târziu mâine, creşterea dobânzii cheie la dolar, decizia ar putea duce la reorientarea unor fonduri substanţiale de investiţii dinspre economiile emergente spre cea americană, potrivit analiştilor citaţi de Bloomberg.
România a fost plasată abia pe locul 21 într-un top al riscurilor induse de decizia FED, care include cele mai importante 35 de ţări emergente din lume, în percepţia UBS.
Cu un coeficient de vulnerabilitate de numai 7,9 (faţă de cel al Ucrainei, de 17,9 de pe locul 1 al riscului), scorul României este mai bun decât al Poloniei (8,5), dar mai rău decât al Bulgariei (7,4), sau al Ungariei (7,3).
Cea mai sigură ţară este Singapore, cu un scor de 3,6, urmată de Qatar (5,1), Chile (6,3) şi Israel (6,4). Mai puţin vulnerabile decât România sunt şi Cehia (7,2), Lituania (7,5) şi Letonia (7,6).
Rusia are un scor de 9, China de 10,1, India de 10,5 şi Brazilia de 11,6. Cele patru ţări BRICS sunt în prim planul investitorilor.
Egiptul, Venezuela, Turcia şi Serbia sunt cele mai riscante ţări după Ucraina.
Jucătorii de pe toate pieţele lumii sunt extrem de încordaţi în aşteptarea deciziei FED, privind o eventuală creştere a dobânzii cheie la dolar, prin care finanţează sistemul financiar american, respectiv o bună parte din cel al lumii întregi.
Creşterea dobânzii ar face şi mai atractivă moneda americană şi investiţia în economia americană, investitorii urmând să disloce mari fluxuri de investiţii dinspre economiile emergente spre SUA, potrivit analiştilor.