‘Veriga cea mai slabă, chiar îngrijorătoare, este evoluţia demografică în România. Suntem pe locul 126 din 127 de ţări, iar ca explicaţii sunt rata scăzută a fertilităţii şi imigrările masive din ţară’, a declarat marţi Victor Iancu, advisory manager în cadrul KPMG, în conferinţa destinată prezentării studiului.
România ocupă locul 79 în acest clasament care cuprinde 127 de ţări ce reunesc 97% din populaţia lumii şi 96% din PIB-ul mondial, scrie Agerpres.
Pe principalii piloni care au stat la baza clasamentului, România se află pe acelaşi loc 79 în privinţa mediului de afaceri, la capabilitatea guvernamentală ocupă locul 86, iar la societatea civilă locul 68.
La capitolul capabilităţi antreprenoriale, restanţele României provin din subdomeniul inovare, cercetare-dezvoltare, unde ţara ocupă poziţia 109, şi la mediul de afaceri (locul 93). Pe de altă parte, România stă mai bine la infrastructura tehnologică (locul 50) şi la deschiderea economiei (locul 51).
În privinţa capabilităţii guvernamentale, ţara este plasată slab în ceea ce priveşte strategia guvernamentală şi planificarea pe termen lung (locul 113) şi politica fiscală şi bugetară (locul 100), dar mai bine la reglementări (locul 54) şi relaţia dintre stat şi mediul de afaceri (locul 54).
Societatea civilă se descurcă mai bine în privinţa accesului la informaţii, unde România ocupă locul 44, şi la sănătate, locul 45. Aici, însă, reprezentantul KPMG a atras atenţia că nu este vorba de sistemul de sănătate din România, ci de aspecte care ţin de speranţa de viaţă şi de ‘zestrea genetică’ a românilor. În schimb, ţara se află aproape de coada clasamentului în ceea ce priveşte măsurile de siguranţă naţională (locul 110) şi demografie.
În acest clasament, România a fost încadrată în rândul ţărilor cu venituri medii-superioare, iar din punct de vedere geografic în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală.