România este prima țară din UE care a dezvoltat standardul ocupațional „expert în dezvoltare durabilă”

Secretariatul General al Guvernului, prin Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, a anunțat că a lansat astăzi standardul ocupațional pentru pregătirea experților în dezvoltare durabilă.
Ion Dobreanu - mar, 16 mart. 2021, 17:53
România este prima țară din UE care a dezvoltat standardul ocupațional „expert în dezvoltare durabilă

Demersul de a oficializa un standard ocupațional pentru meseria de expert în dezvoltare durabilă este parte a proiectului România Durabilă – Dezvoltarea cadrului strategic și instituțional pentru implementarea Strategiei Naționale pentru Dezvoltarea Durabilă a României 2030″, SIPOCA 613. Practic, pregătirea experților se va realiza prin programe postuniversitare de formare profesională continuă, iar rolul acestora în instituțiile publice va fi determinant în promovarea principiilor și valorilor Agendei 2030.

Agenda 2030 cuprinde cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD), reunite informal şi sub denumirea de Obiective Globale. În această strategie sunt stabilite o sumă de acţiuni pentru următorii ani în vederea eradicării sărăciei extreme, combaterii inegalităţilor şi a injustiţiei şi protejării planetei până în 2030.
.

„Marcăm astăzi un moment definitoriu pentru dezvoltarea durabilă a României. Aprobarea standardului ocupațional este esența operaționalizării ocupației de expert în dezvoltare durabilă în administrația publică. Țintim performanța și avem nevoie de profesioniști. Îmi doresc ca mediul universitar să fie receptiv și să acrediteze programe de formare postuniversitare pentru această activitate, în care noi credem cu tărie. Suntem pionieri în introducerea în Codul Ocupațiilor a acestei profesii, fapt ce ne responsabilizează în a face toate eforturile pentru a schimba atitudinea față de tot ce înseamnă sustenabilitate în România”, a declarat consilierul de stat László Borbéy.

Ce va face concret un expert în dezvoltare durabilă? Expertul în dezvoltare durabilă va acționa pe termen mediu și lung ca un agent al schimbării de paradigmă în construcția proiectelor, politicilor publice, programelor și strategiilor aferente activității specifice administrației publice centrale și locale. În acest sens, expertul va dezvolta, implementa, verifica și promova la nivelul fiecărei autorități unde își va desfășura activitatea obiectivele de dezvoltare durabilă prevăzute în Strategia 2030, adaptate la specificul competențelor respectivei autorități, se specifică în comunicatul transmis de SGG.

„Viziunea pe termen mediu a Guvernului României în ceea ce privește sistemul public este aceea de a asigura toate condițiile necesare dezvoltării sustenabile a României, cu o administrație integră, competentă și puternică. Profesionalizarea resurselor umane este o prioritate în acest sens, iar Secretariatul General al Guvernului își consolideează astfel rolul de coordonare instituțională și management strategic. Mai mult, pentru a avea un cadru instituțional cât mai robust, vom sprijini finalizarea constituirii acelor entități care vor contribui în mod esențial la implementarea Agendei 2030 în România”, a declarat Mircea Abrudean, secretar general adjunct al Guvernului.

Daniel David, președintele Consiliului Național al Rectorilor, a apreciat că demersul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă a pornit de la o analiză a nevoii de specialiști în acest domeniu.

„Elaborarea acestei profesii s-a făcut în strânsă colaborare cu universitățile cu expertiză, în mod riguros și deștept. Altfel spus, intri și te formezi în acest domeniu după ce ai terminat deja un program de licență, nu înainte sau alternativ. Consiliul Național al Rectorilor va încuraja demararea programelor de formare și va analiza felul în care acestea pot fi implementate în anumite programe de masterat”, a spus David.

Standardul ocupațional poate fi descărcat de la adresa:

http://intern.anc.edu.ro/standarde/SO_2014_prezent/management/uploads/1614686195.pdf

Te-ar mai putea interesa și
Trump discută cu preşedintele Chinei prin intermediari
Trump discută cu preşedintele Chinei prin intermediari
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat la începutul săptămânii că discută cu liderul chinez Xi Jinping prin intermediari şi crede că se vor înţelege, transmite Reuters....
De azi reîncepe școala, dar în februarie vacanța va începe din nou
De azi reîncepe școala, dar în februarie vacanța va începe din nou
Copiii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie, după vacanța de iarnă în care au intrat în 21 decembrie anul trecut.
Rata șomajului a scăzut uşor, în noiembrie 2024
Rata șomajului a scăzut uşor, în noiembrie 2024
Rata şomajului a ajuns în România la 5,3%, în luna noiembrie 2024, în scădere cu 0,1 puncte procentuale faţă de octombrie ...
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea CATL pe lista colaboratorilor armatei chineze ar putea să-l pună pe Elon Musk într-o situație delicată
Adăugarea de către Washington a CATL la o listă de firme despre care se spune că colaborarea cu armata chineză ar putea ...