România este ţara cea mai afectată de contrabanda cu ţigări din Europa Centrală şi de Est

România ocupă primul loc în Europa Centrală și de Est ca nivel al traficului ilegal cu țigarete, după ce anul trecut autoritățile din Polonia au reușit să reducă semnificativ activitatea rețelelor de contrabandă. În martie 2018 piața neagră a țigaretelor din România a ajuns la 17,2% din totalul consumului, în creștere cu 1,6 puncte procentuale față de începutul aceluiași an.
Economica.net - vin, 04 mai 2018, 11:25
România este ţara cea mai afectată de contrabanda cu ţigări din Europa Centrală şi de Est

„În contextul în care România a urcat pe un loc 1 pe care nu și-l dorește nimeni, acela de piață de desfacere și sursă de profituri uriașe pentru rețelele de contrabandă, este binevenit anunțul Ministerului de Finanțe că au fost identificate soluțiile pentru securizarea frontierelor și că implementarea lor va fi realizată până la finalul acestui an”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice în cadrul British American Tobacco, Europa Centrală și de Sud. 

Combaterea fenomenului contrabandei și traficului ilicit necesită eforturi susținute din partea tuturor decidenților politici și a structurilor de forță ale statului. Conform stopcontrabanda.ro, în 2017 autoritățile române au împiedicat circa 150 de milioane de țigarete să ajungă pe piața neagră, reprezentând însă doar circa 3% din totalul țigărilor ilicite consumate în țară.

„Cu cele 640 de milioane de euro neîncasate de stat pentru țigările de contrabandă vândute anul trecut în România s-ar fi putut achiziționa toate scannerele și echipamentele necesare pentru împiedicarea oricărui produs contrafăcut să ajungă în țară, nu doar a țigărilor”, a mai spus Ileana Dumitru.
Conform studiului „un Report” din 2017, realizat de către KPMG și Royal United Services Institute, din Marea Britanie, principala măsură adoptată de către Polonia a fost întărirea securității granițelor cu Belarus și cu regiunea Kaliningrad a Rusiei, cele două zone din care proveneau majoritatea țigărilor de contrabandă.

British American Tobacco este cel de-al doilea mare contribuabil la bugetul de stat, cu o contribuție de peste 7 miliarde de lei anual la bugetul statului. British American Tobacco a lansat în 2017 campania STOP CONTRABANDA, care monitorizează, pentru prima dată în timp real, capturile de țigarete provenite din traficul ilicit și oferă publicului larg informații relevante despre fenomenul contrabandei

Anual se pierd aproximativ 3 miliarde de lei din cauza contrabandei, sub formă de accize și taxe care nu mai ajung la bugetul de stat. România are în total 2.000 de km de graniță cu țări non-UE, în care prețul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic decât în România.

Nivelul pieţei negre din România este mult peste media europeană de 9%, iar regiunea cea mai afectată de contrabanda cu ţigări rămâne în continuare Nord-Estul ţării.
Fiecare container de țigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru rețelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de țigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane și chiar activități teroriste.

Datele privind nivelul contrabandei sunt furnizate de studiul independent al Novel Research.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...