În opinia acestuia, Brexitul schimbă modul de abordare la nivel european. ‘În ultimii ani, UE s-a confruntat cu crize multiple şi cu teste foarte grele. (…) În contextul actual, marcat de dezbaterea pe tema Brexit, trebuie să promovăm o agendă europeană mai ofensivă. Ca să fim siguri că avem abordarea potrivită, trebuie să avem o imagine clară a cauzelor ce au dus la Brexit’, a afirmat el.
Ministrul a amintit că fiecare ţară din UE trebuie să facă eforturi pentru coeziunea regională. ‘Este prioritatea şi responsabilitatea noastră comună să lucrăm pentru o Uniune mai bună’, a precizat acesta.
De asemenea, ministrul de Externe a subliniat că România şi-a adus contribuţia la scrierea strategiei globale UE. În prezent, a apreciat el, ‘cuvântul zilei este ‘implementare”.
‘Este important ca strategia să fie inclusă în politicile naţionale ale tuturor ţărilor’, a adăugat Lazăr Comănescu.
Comănescu a adăugat că România a început, în acest sens, propria evaluare internă, cu accent pe ‘abordarea situaţiilor de criză şi dimensiunile civilă şi militară ale securităţii şi apărării’.
‘Pentru noi, un lucru este clar: dacă vrem să fim un actor important, trebuie să contăm în regiune, în ambele direcţii: în Est şi în Sud’, a punctat ministrul de Externe.
Acesta a amintit de eforturile României pentru a asigura securitatea în spaţiul Schengen. ‘Subliniez contribuţia României la asigurarea securităţii la graniţele UE şi deschiderea noastră de a lucra cu toate statele membre pentru a face spaţiul Schengen mai funcţional’, a spus Lazăr Comănescu.
Potrivit acestuia, România este una dintre cele mai pro-europene ţări ale Uniunii. ‘Nu există alternativă pentru UE. (…) Sunt mândru să spun că rămânem una dintre cele mai pro-europene societăţi din UE’, a adăugat Lazăr Comănescu.
Ministrul de Externe a apreciat că răspunsul la provocările globale din regiune îl reprezintă ‘implementarea strategiei globale UE’.