România exportă energie electrică mai puţină, dar mai scumpă
Exporturile de energie electrică ale României au fost, în 2017, de 6,54 TWh, ceea ce reprezintă doar 12% din consumul intern, potrivit datelor ANRE. Este o scădere de 23% faţă de cantităţile exportate în anul 2016, care s-au ridicat la 8,58 TWh şi au reprezentat circa 16% din consumul intern.
Totuşi, preţurile au crescut faţă de anul precedent, dată fiind criza de energie din zona sud-est Europeană de la începutul anului 2017, de care au beneficiat şi producătorii români. Preţul mediu al energie exportate în 2017 a fost de 189,7 lei/MWh, cu 22% mai mult faţă de cel înregistrat în 2016: 155,58 lei MWh.
Preţul obţinut la export de producătorii români de energie electrică a fost mai mare, pe medie, decât toate preţurile la care s-a vândut energia în România, pe toate platformele de tranzacţionare cu excepţia pieţei spot-Piaţa pentru Ziua Următoare – doar, pe medie, preţul a fost mai mare.
Citeşte şi:
Eşecul liberalizării energiei: doar un român din opt a trecut pe piaţa liberă de electricitate. Iar furnizorii mari fac legea şi aici
Pentru piaţa care a fost reglementată (vânzători au fost doar Hidroelectrica şi Nuclearelectrica) preţul a fost de 121 de lei, iar pentri contractele negociate direct, în afara platformelor de tranzacţionare,ANRE a raportat un preţ mediu de 159 de lei.
Preţul mediu la care s-a tranzacţionat energia electrică pe toate pieţele de contracte bilaterale găzduite de platforma OPCOM a fost de 171 de lei, preţul de pe piaţa centralizată pentru serviciul universal a fost de 187 de lei, iar preţul de pe piaţa intrazilnică a fost de 178 de lei.
Doar pe PZU s-a înregistrat un preţ mai mare decât cel de la export: 220 de lei, în condiţiile în care nu socotim piaţa de echilibrare unde preţurile se formează după alte reguli.
În România s-au produs anul trecut 61,3 TWh de energie electrică, volum aproape similar cu cel raportat pentru anul 2016.